12 депутати проверяват сделките на кабинета "Станишев"

Райко Байчев

Временна парламентарна анкетна комисия от 12 членове ще проверява разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година от управлението на тройната коалиция. 12-те представители бяха избрани вчера от парламента на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. За председател бе избран Стоян Мавродиев от ГЕРБ, а за зам.-председатели Пламен Нунев (ГЕРБ) и Николай Пехливанов от „Атака“.
Членове на комисията ще са още Димо Гяуров и Иван Иванов от Синята коалиция, Тодор Великов и Дарин Матов от РЗС, Румен Овчаров и Пламен Орешарски от БСП, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС и Петър Хлебаров от „Атака“. Комисията ще работи в продължение на два месеца. Предложението за създаване на комисията бе на ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и РЗС. 174 депутати гласуваха „за“, 8 „против“ и 22 „въздържали се“. Изненадващо ДПС реши да подкрепи комисията. „Подкрепяме създаването на комисия. Погледът назад е необходим, но с ориентир към бъдещето“, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и добави, че в една демократична държава политически чадър е немислим.
Бившият министър на финансите Пламен Орешарски пък предложи комисията да провери не само една, а всичките четири години от мандата на кабинета „Станишев“. „Така по-добре ще се разбере дали е имало нередности“, каза Орешарски, но предложението му бе отхвърлено от депутатите.
„Комисията трябва да провери само сделки, които са от обществен интерес, както и мегасделки като тази за АЕЦ „Белене“, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според Костов комисията трябва да направи списък от нарушения и предпоставки за корупция и на тяхна база да се изградят законодателни промени. „Цялата държавна система е впрегната в ревизия на наследството“, каза зам.-председателят на Коалиция за България Ангел Найденов. „Има седем нива на контрол в държавата, сред които Сметната палата, ДАНС и т.н. - защо проверките да не бъдат оставени на оторизираните институции?“, запита Найденов. Според него с назначаването на подобни комисии парламентът губи фокус върху мерките срещу икономическата криза.


Комисия проверява и изборите от 5 юли

Сигналите за опорочаване на изборите за депутати от 5 юли ще бъдат проверявани от временна анкетна комисия, решиха вчера депутатите. В комисията ще има по двама представители от всяка парламентарна група, като за председател бе избран Явор Нотев от „Атака“. Вторият представител на Волен Сидеров е Огнян Тетимов. От ГЕРБ в комисията влизат Тодор Димитров и Димитър Лазаров. От Коалиция за България представителите са Любен Корнезов и Мая Манолова. От Синята коалиция влизат Ваньо Шарков и Екатерина Михайлова. Представителите на ДПС са Христо Бисеров и Касим Дал. РЗС ще се представлява от Димитър Чукарски и Кристияна Петрова.

Станете почитател на Класа