40-ото Народно събрание купило лаптопи на тройна цена

Райко Байчев

Обществена поръчка за лаптопи на тройно по-високи от нормалните цени е била сключена от директора на дирекция „Управление на собствеността“ в Народното събрание (НС) Димитър Радонов. Това обяви вчера председателят на парламента Цецка Цачева на редовния си брифинг.
„Закупените лаптопи са излезли по 3084 лв с ДДС при нормална цена за същата марка 900-1000 лв.“, каза Цачева и уточни, че оценката не е нейна, а на компютърни специалисти, работещи в парламента. Цачева обаче отказа да спомене фирмата, с която е сключена обществената поръчка, както и марката на лаптопите. „Димитър Радонов вече е освободен от поста си“, съобщи Цачева.
Общата стойност на поръчката била 522 324 лв и е била платена на 20 декември 2008 г., стана ясно вчера. Поръчката е включвала и персонални компютри, лазерни принтери и мрежови лазерни принтери. „Лазерните принтери са по 371 лв., мрежовият принтер - 977 лв., а персоналните компютри - по 1360 лв.“, съобщи пред „Класа“ главният секретар на НС Иван Славчов.
Цецка Цачева допълни, че обществената поръчка в момента се проверява от компетентните органи. „Все още няма резултати от сигналите ни за скъпите асансьори и ремонти“, каза още председателят на парламента.
“Димитър Радонов е преназначен през лятото на 2008 г. със заобикалки от страна на тогавашното ръководство на парламента – избран е с еднолично решение, а не с конкурс“, каза Цачева и добави, че Радонов бил назначен с намалено работно време, което е „абсурд за шеф на дирекция“.
90 души, или 15%, са съкратените в администрацията на парламента, съобщи още Цачева. Служителите в НС са намалели от 585 на 495. „Съкратените лица са най-вече тези, които са в пенсионна възраст“, уточни Цачева. 12 от редуцираните 90 са били назначени в края на 40-ото НС, каза председателят на парламента. Тя добави, че е намалила сътрудниците, които й се полагат като председател – Георги Пирински е ползвал шестима сътрудници, а сега са редуцирани до четирима. Зам.-председателите на парламента няма да ползват по двама сътрудници, както беше досега, а по един. Цачева съобщи, че двама депутати още не са взели своите нови карти, които бяха направени, за да спре гласуването с чужди карти. „Единият е Ахмед Доган“, каза Цачева, но отказа да съобщи кое е името на другия депутат.

Станете почитател на Класа