ГЕРБ оглавява комисия за проверка на кабинета "Станишев"

Александър Сивилов

Представител на парламентарната група на ГЕРБ ще председателства временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев. Това стана ясно вчера от изказване на депутатката и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. На заседанието на Народното събрание 70 избраници от Синята коалиция, ГЕРБ, "Атака" и РЗС внесоха в деловодството на парламента предложение за създаване на временната анкетна комисия.
Като пример за сделка, която ще бъде разгледана от комисията, Фидосова посочи тази с хеликоптерите в МВР.
„Ще бъдат разгледани и някои обществени поръчки и концесии. Във вторник преди заседанията на парламентарните групи на ГЕРБ, на Синята коалиция, на РЗС и на „Атака“ ще се проведе заседание на работната група за сформирането на комисията „Станишев”, допълни Фидосова. На заседанието на контактната група ще се уточни и съставът на комисията. Тя ще заседава в продължение на два месеца, но има вероятност срокът да бъде удължен.
„Няма база за притеснение, нека да извършат проверката на кабинета „Станишев”. Ние нямаме нищо против да бъдат подложени на проверка сделки“, коментира пред агенция „Фокус“ народният представител от Коалиция за България и говорител на БСП Корнелия Нинова.
„Безспорно има сделки на кабинета „Станишев”, които да бъдат разследвани. Но се изисква не само ревизия, но и да се търси отговорност. Предишният кабинет така е направил, че да се застрахова законово и на пръв поглед няма нарушения“, коментира и лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров.
Освен това депутати от десните партии внесоха предложение и за създаване на комисия, която да разследва „опорочаването на парламентарните избори“. Тя ще проверява как са били формирани избирателните комисии в Турция, как се е гласувало там, двойното или дори тройното гласуване на някои хора. Тази комисия ще започне работа в рамките на 10 дни.

Станете почитател на Класа