Президентът Георги Първанов приема колегата си от Туркменистан

По покана на президента Георги Първанов днес на официално посещение у нас пристига колегата му от Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. В програмата на визитата са предвидени среща между двамата държавни глави и разговори на двете официални делегации. По време на посещението ще бъдат подписани споразумения за премахването на визите за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, както и за сътрудничество в областта на туризма и икономиката. Един от основните акценти в разговорите се очаква да бъде осъществяването на европейския газопровод „Набуко“. Той предвижда да се доставя природен газ през Каспийския регион, а Туркменистан заедно с Азербайджан са потенциалните доставчици на синьото гориво.
Туркменският държавен глава ще има срещи и с министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Това е ответна визита на Бердимухамедов. През декември миналата година българският президент Георги Първанов посети средноазиатската република. По време на посещението му бяха подписани Меморандум за разбирателство по въпросите на сътрудничеството в областта на енергетиката и междудържавен договор за икономическо сътрудничество.

Станете почитател на Класа