Яне Янев сезира главния прокурор за корупция в ДАНС

„Класа“

Лидерът на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) и председател на комисията за борба с корупцията в Народното събрание Яне Янев е провел лична среща с главния прокурор Борис Велчев и телефонен разговор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев. Това съобщиха вчера от централата на РЗС. По време на разговорите си с Велчев и Йовчев, Янев ги е сезирал, че има сведения за корупция в ДАНС.
Главният прокурор Борис Велчев е поел ангажимент пред Яне Янев за проверка и вземане на адекватни мерки. Сигналът беше подаден от доскорошния шеф на контраразузнаването Рашко Заяков и ръководителя на отдел „Специални операции“ (ОСА) Велин Хаджолов. По думите им в ДАНС имало назначени лица, които били обвързани с чужди служби и различни икономически интереси.
Според Яне Янев е недопустимо високопоставени служители в специалните служби да бъдат освобождавани от длъжност, без да са предприети действия за съответстваща на познанията и опита им професионална реализация на друга държавна работа или в частния сектор, каквато е нормалната европейска практика.
„Последващите публични изявления на засегнатите лица вредят на авторитета на държавата и пречат за нормалната работа на ДАНС“, е категоричната позиция на лидера на РЗС.
Поради класифицирания характер на обменената информация, други подробности на този етап не могат да бъдат оповестявани, съобщават от партията. Яне Янев се е ангажирал лично да следи развитието на казуса.
Председателят на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика възнамерява в най-кратък срок официално да покани председателя на ДАНС на среща, на която да се уточнят формите и начините на взаимодействие и комуникация между комисията и агенцията.
От РЗС поискаха още правителството да предложи на Народното събрание спешни промени в Наказателния кодекс, които позволяват тежки присъди за престъпления по служба, като предвиди еднакви санкции за злоупотреби с еврофондове, корупция и престъпления по служба с държавите от ЕС. Позицията на „Ред, законност и справедливост“ е във връзка с пресконференцията, дадена от министри от кабинета „Станишев“, по повод усвояването на еврофондовете.
Партията на Янев предлага и спешна поправка в Закона за амнистията, който беше приет от предишните управляващи на 26 март 2009 г. Според текстове в закона не могат да бъдат съдени висши чиновници от администрацията, които преди юли 2008 г. са извършили финансови престъпления.

Станете почитател на Класа