Цветан Цветанов: Промените в законите за МВР и ДАНС са готови

Александър Сивилов
Станислав Савов


Предложенията за промени и допълнения в законите за ДАНС и МВР вече са представени на министър Цветан Цветанов и до дни се очаква да бъдат разгледани на заседание на Министерския съвет. В най-скоро промените ще влязат за разглеждане и в Народното събрание. Това стана ясно от изявлението на министър Цветанов, който участва на кръгла маса на тема: “Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.
„Промените в законите за МВР и за ДАНС са продукт на професионалната общност. Не сме прибягвали до практиката за кабинетно писане на законопроекти”, беше категоричен вътрешният министър. Той допълни, че целта на краткосрочните законодателни инициативи е да се отпуши системата на вътрешните работи, тъй като до момента всички промени, които са правени в сектора, са били от гледна точка на определени ситуации.
„Участниците в специализираните екипи, които ще работят само върху дела от голям обществен интерес, ще минават през полиграфско изследване”, обяви още вътрешният министър.
За създаването на разследващи екипи се договориха миналата седмица прокуратурата, ДАНС и МВР на среща на техните ръководства. В тях ще влизат прокурори, служители на Икономическа полиция, митниците, ДАНС, Националната агенция по приходите. По презумпция тези екипи ще бъдат секретни. Няма да бъде публична и информацията над кои дела работят.
През септември ще бъде готова междуведомствената работна група, която ще подготвя стратегията за национална сигурност, допълни министър Цветанов. „Не искам тази национала стратегия да бъде продукт на едно правителство, а на всички политически партии, включително и от опозицията”, обясни той. Цветанов заяви още, че ще има оптимизация на разходите в сектор сигурност, за да се освободи по-голям финансов ресурс. Днес се очаква Цветанов да подпише споразумение за прекратяване на договора за принтери за МВР, подписан от бившия вътрешен министър Михаил Миков. Ведомството няма да плаща неустойки на фирмата.
Министър Цветанов подчерта, че МВР се нуждае от по-добър бюджет.
„Законопроектите още не са постъпили при нас. След като видим идеите на екипа на МВР, ще можем да коментираме“, заяви пред в. „Класа“ председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов от ГЕРБ. Зам.-председателят на комисията Десислав Чуколов от „Атака“ също отказа коментар относно нужните промени в двата нормативни акта.
По-късно вчера Хаджолов и Рашко Зайков, бивш директор на дирекция „Контраразузнаване“ в ДАНС, се срещнаха с председателя на парламентарната комисия по корупция Яне Янев, за да го запознаят с някои случаи на корупционни практики и финансови злоупотреби в агенцията.


Техника почти не се използва за подбор на кадри

Идеята да се използва детектор на лъжата за подбор на кадри в специалните служби за сигурност почти не се практикува в света. Това каза за „Класа“ проф. Юлий Абаджиев, един от основателите на т. нар. червени барети у нас. Причината да се избягва този метод се крие във факта, че тестът е субективен и машината лесно може да бъде „излъгана“ от опитен агент на чуждо разузнаване. Възможно е подобна мярка да се въведе от началото на есента в руската милиция, но идеята там е да се установи кои служители са ниско квалифицирани или ползват наркотици.


Предлагат българското ФБР да има полицейски функции

ДАНС (б. р. българското ФБР) трябва да има полицейски функции. Това каза вчера пред бТВ Велин Хаджолов, бивш шеф на отдел „Специални акции” (ОСА) в ДАНС. По думите му, ако се реализира идеята на Цветан Цветанов и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) се претовари с много функции, има вероятност да се създаде монопол, който ще генерира корупция.

Станете почитател на Класа