Буяр Османи: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност в Македония

Буяр Османи: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност в Македония
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2021
  • Share:

Напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права, пише в профила си във Фейсбук външният министър на РСМ

 

В обществеността се появиха реакции за отношението и правата на българската общност в Република Северна Македония (РСМ). Тези реакции първо бяха представени като мнения и възгледи на определени граждански сдружения, а след това бяха посочени като проблем от определени официални представители на Република България, пише в своя профил във „Фейсбук“ външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от македонския вестник “Слободен печат“.

„Позволете ми да отбележа: 


Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита на по-малките етнически общности. В този смисъл никой не бива да застрашава правата на българската общност в страната и тяхната уникалност; напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права.

 

Веднага представителите на тези сдружения трябва да се свържат с преброителните органи и да поискат подходяща графа в преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази отделна общност, което би допринесло значително за формирането на бъдещите политики и на правителството, и на съответните звена на местното самоуправление и държавата като цяло,“ написа Османи в профила си във „Фейсбук“.

 

 

Станете почитател на Класа