„Галъп“: Месец преди вота формулата за влизане в парламента остава 5+2

„Галъп“: Месец преди вота формулата за влизане в парламента остава 5+2
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2021
  • Share:

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните дни преди началото на кампанията, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на БНТ и БНР. 

 

53% от анкетираните казват, че ще гласуват твърдо, 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

 

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици. Електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян.

 

В крайна сметка калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес могат да се очакват около 3 милиона гласуващи, посочват от „Галъп“. Според условния избирателен списък това е около 45%. Очаква се да има и недействителни бюлетини, както и минимален процент отговорили „не подкрепям никого“.

 

 

 

ГЕРБ и СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%. „Има такъв народ“ е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. „Демократична България“ е с 6,5%. Формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО с 4,2% са близо помежду си и около ръба за влизане. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

 

Коалицията Воля-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“. При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат. Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента, става ясно още от данните.

 

Елена Илиева

Станете почитател на Класа