Нов "патриотичен" данък може да удари едрите собственици на земеделски земи

Нов "патриотичен" данък може да удари едрите собственици на земеделски земи
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.07.2020
  • Share:

От ВМРО ще внесат в сряда (29 юли) предложение в парламента, с което едрите земевладелци (физически или юридически лица), които притежават повече от 20 000 дка на територията на страната, да бъдат обложени с данък. Това обяви в ефира на bTV заместник-председателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

По думите му така ще бъдат привлечени допълнителни приходи в общинските бюджети, като според сметките на партията новият налог ще генерира постъпления от 40 млн. лв. годишно.

За идеята всъщност стана ясно още късно във вчерашния ден, след като в ефира на БНР депутатът от НФСБ Йордан Апостолов предложи едрите собственици на земеделски земи да бъдат обложени с допълнителен данък, а рентите да се регулират и облагат над определено ниво. От изпратеното като прессъобщение от партията на Валери Симеонов предложение стана ясно, че новото облагане ще е за собствениците на "10-20 хил. декара", които били под 100 физически и юридически лица.

Въпреки това обаче липсват аргументи защо инвеститорите в земя или получателите на ренти трябва да се облагат допълнително, след като така или иначе плащат данък, определен за всеки бизнес. В изказването на Апостолов от вчера се пояснява, че "хората, които имат подобна собственост, трябва да дадат своя дан за обществото". 

„На практика искаме въвеждането на нов данък, тъй като тази сфера не е облагана никога. В същото време тя се превърна в място за инвестиране на спекулативен капитал, на едно окрупняване на земеделска земя, което не е полезно за българското земеделско производство“, каза в сряда от своя страна Веселинов. 

Според него държавата трябва да даде ясен знак, че не поощрява едрата земеделска собственост. „Оказва се, че 4,5 милиона декара земя се владеят от 61 юридически или физически лица. Това по никакъв начин не подпомага икономиката, а напротив – това е начин да има висока доходност, която е абсолютно необлагаема“, допълни Веселинов.

Припомняме, че от данни, предоставени от Министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на въпрос на депутата Александър Сабанов от Обединените патриоти стана ясно, че предимно юридически лица притежават големи масиви земеделски земи – с площ над 10 000 дка. Площите над 200 000 дка се притежават само от дружества, което е логично, защото физически лица трудно биха привлекли необходимите средства за такава инвестиция. Масиви с площ 10 000 – 20 000 дка притежават 29 физически лица и 53 юридически, показват данните. Площи от 20 000 до 30 000 дка се притежават от 8 физически лица и 20 юридически. От 30 000 до 50 000 дка притежават 5 физически и 6 юридически лица. От 50 000 до 100 000 дка притежават 12 юридически лица, като няма физически лица с такива масиви. От 100 000 до 200 000 дка физическите лица са 2, а юридическите – 3. Масивите над 200 000 дка се притежават само от дружества. Площи от 200 000 до 300 000 дка притежават 4 компании, от 300 000 до 400 000 дка – са 2 компании. Няма собственик в България, който да притежава масиви земеделски земи над 500 000 дка.

На въпрос стабилна ли е коалицията в момента Веселинов отговори, че тя е стабилна и способна да изкара мандата си.

"След вчерашните решения имаме един адекватен отговор на предизвикателства на кризата“, каза още той и допълни, че до края на септември ще бъдат приети промените в Закона за задълженията и договорите, според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица. Също до тогава трябва да бъде внесен и така чакания Закон за частния фалит. 

 

Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа