Любомира Ганчева: ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката

Любомира Ганчева: ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.03.2020
  • Share:

ПП АБВ отправи апел за недопускане гласуването на Закона за енергетиката – норматив, който не посочва как ще бъдат върнати надплатените пари за сметки. В онлайн пресконференция на партията зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира, че най-скандалното в закона, който беше представен за обсъждане в петък следобед е че няма мотиви към него и няма оценка на въздействието. Тя посочи, че в законоустановения срок АБВ ще входира становището си по темата подробно.

„Абсурдно е един толкова важен закон, който касае всички хора и икономиката на България, да бъде вкаран на тъмно и да има само два дни за неговото обсъждане. В законоустановения срок ще си входираме нашите становища, където ще опишем много подробно всички технически неточности, защото става ясно, че не се познават европейските регламенти и България за пореден път ги нарушава“.

В предложените промени, добави Ганчева, в този закон липсва грижата за човека – грижата за това всеки да има енергия на достъпна цена. Тя се обърна към народните представители при разглеждането на този проект да не допускат да се гласува закон, в който не е ясно как още веднага същия месец ще бъдат върнати надплатените пари за сметки - и от хората, и от икономиката.

„Предупреждаваме, че по начина, по който са написани предложенията, ще се внесе един административен и счетоводен хаос, който може да бъде изключително опасен по време на криза. Стратегията в областта на енергетиката и закона не трябва да бъдат променяни на принципа „проба-грешка“ и „на коляно“, но трябва да има яснота какво се цели като резултат. Човекът трябва да е във фокуса на закона, а не администрацията“.

Становището по закона за енергетиката ще бъде изпратено и до работодателските организации и синдикатите. Целта е обществената подкрепа да не допусне промяна на закона „на тъмно“ която да ощети за пореден път българите. 

Станете почитател на Класа