Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер по еврофондовете и депутат от БСП: Отговорността за еврофондовете да е на високо ниво

- Г-жо Плугчиева, очаквахте ли реакция от страна на БСП, когато гласувахте „въздържал се“ състава на кабинета „Борисов“?
- Нека уточним. Аз заявих, че се въздържам, за да може да се даде шанс на кабинета, а не подкрепа. Не изключвам такава реакция. Но пък гласувах против структурата на кабинета, защото смятам, че ниво зам.-министър, който да се занимава с еврофондовете, както беше предварително обявено, е ниско. Поддържам мнението, че е необходимо да има на най-високо ниво политическа координация и възможност да се носи отговорност. Нещо повече, трябва да има не само отговорност, но и повече правомощия за този пост. Защото, докато аз го заемах, имаше асиметрия между отговорности и възможности за въздействие. Моделът е такъв, че секторните министри сами определят политиката по отделните програми.

- Ще има ли натиск от Брюксел да бъде съхранен този пост?
- Брюксел не се меси във вътрешните работи на нито една страна. Но очакването им е, че наистина държавната администрация, в която толкова много е инвестирано и като ресурс, и като обучение, ще бъде съхранена и няма при всяка политическа промяна да има такава и в администрацията. Такъв е европейският модел. Да припомня, че в Брюксел бяха много неприятно изненадани от факта, че в рамките на няколко месеца станаха три промени в ръководството на фонд „Земеделие“ и всичко започва отначало. Става дума за доверие и затова държавната администрация трябва да бъде съхранена.

- Какъв е вашия прочит на лошия резултат на изборите от страна на БСП?
- Това е оценка на избирателите заради допуснати грешки и компромиси и съответно неудовлетвореността по отношение на прозрачност и комуникации от страна на правителството.

- Споделяте ли, че ДПС е виновно за провала на социалистите?
- Аз смятам, че причините са взаимно свързани и че компромисите, които коалицията направи, са в голяма степен и причината за този резултат. За него допринесе и негативната кампания, както и опитът за вдигане на процента за влизане в парламента. Има натрупване на нещата. Моето мнение е, че обществото очакваше повече прозрачности, искрености и истинност от страна на правителството. В това отношение имаше дефицит.


Интервюто взе Иглика Горанова

Станете почитател на Класа