Таско Ерменков: Без енергийна стратегия, цените ще са европейски, доходите - български

Таско Ерменков: Без енергийна стратегия, цените ще са европейски, доходите - български
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.02.2020
  • Share:

Според него, за съжаление, цената на електроенергията ще се повиши. "От политиката на правителството зависи по какъв начин това увеличение ще бъде социално поносимо. Цената на електроенергията е елемент от социалния баланс на едно семейство. Ако продължаваме да сме на последно място по доходи, цените ще са европейски, а доходите - български", смята Ерменков.

 

 

"Липсва виждане на правителството какво трябва да направи по отношение на въглищните централи, които формират 42 процента от енергийното производство на страната. Когато правителството си направи домашното, тогава да си заяви мнението пред европейските институции и да защити българския интерес", каза депутатът от левицата. 

"Работата на ТЕЦ-овете е жизнено необходима за икономиката на България и не може да бъде заменена. Можем да ги заменим, но каква ще е цената? Те са базови, тяхната мощност не зависи от това дали има вода, слънце или вятър. Зелената сделка е все още идея, по която се преговаря. Зелената сделка е част от устойчивото развитие, което включва още икономически просперитет и социално развитие. Ако обърнем внимание само на екологията, която е много важна, един ден ще имаме прекрасен въздух, но няма да има кой да го диша", заяви още Таско Ерменков пред БНТ.

Станете почитател на Класа