Новите управляващи поеха властта

В 12 ч вчера бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков и неговият приемник Цветан Цветанов влязоха заедно в сградата на МВР. Кратката процедура по предаване на правомощията започна с разговор на “четири очи” в министерския кабинет. Михаил Миков връчи 4 папки с документи – категоризация на областните дирекции, анализ на престъпността и анализ на криминогенната обстановка. Ще работя за въвеждането на единна информационна система между МВР и съда, каза при приемането на поста си новият вътрешен министър Цветан Цветанов.
Преподавателят в Академията на МВР и доктор по право Веселин Вучков ще бъде един от двамата заместник-министри на вътрешните работи. Това обяви новият вътрешен министър Цветан Цветанов след приемането на поста от Михаил Миков. За началник на кабинета си Цветанов взима друг известен експерт в сферата на сигурността - Бойко Славчев, юрист и бивш зам.-директор на Национална служба "Полиция" (1999-2001 г.). Ученически бележник изненада новия министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Той й бе даден от предшественика й Даниел Вълчев. „Важно е за началото на учебната година да намерим нужните пари, за да може директорите на училища и ректорите на университети да знаят на какво ще разчитат и да могат спокойно да планират началото на учебната година“, каза Йорданка Фандъкова при приемането на поста.
Eкземпляр на български на "Манасиевите хроники", както и издание за извършеното от екипа на Министерството на културата през последните четири години получи Вежди Рашидов. „Единственото нещо, което днес ме кара да съм тук, е каузата, наречена българска култура“, каза Рашидов.
Кратка бе церемонията в Министерството на отбраната. „Искам да създам среда, в която думата „реформи" да бъде заменена с „модерност“, каза при приемането на поста новият военен министър Николай Младенов.
По-емоционално премина церемонията в социалното ведомство, наречено от досегашната му стопанка Емилия Масларова „министерство на човешките болки, проблеми и мечти“. Ще работя за възстановяване на социалния диалог на национално, социално и браншово ниво. Така определи приоритетите в своята работа новоизбраният социален министър Тотю Младенов.
В духа на дипломацията и красноречието премина приемането и предаването на поста в Министерството на външните работи.
„Оттук нататък вие сте човекът външна политика, жената външна политика на България. Мисля, че страната ни ще спечели в бъдеще от това.“ Това каза досегашният външен министър Ивайло Калфин на церемонията по предаване на поста на Румяна Желева.
„Основният ми приоритет ще бъде по-добър достъп и качество на медицинската дейност и реформа във ведомството“, заяви пред журналисти новият министър на здравеопазването Божидар Нанев при приемането на поста от своя предшественик Евгений Желев.
„Ще дадем кредит на доверие на всички от МЗХ. Тези, които искат да работят, ще могат да го докажат. Няма да има чистка нито на партийна, нито на етническа основа“, каза новият министър на земеделието Мирослав Найденов.

Станете почитател на Класа