162-ма депутати избраха новия кабинет "Борисов"

Александър Сивилов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е новият министър-председател на България. Това решиха вчера народните представители, които го избраха с конституционно мнозинство. От 240 депутати 162-ма гласуваха "за", 77 "против" и 1 "въздържал се". Депутатите гласуваха структурата на Министерския съвет със 162 гласа "за", 78 гласа "против" и без "въздържали се". Така Министерският съвет ще се състои от председател, двама вицепремиери, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на физическото възпитание и спорта, министър без портфейл.
Със 162 гласа "за", 77 гласа "против" и 1 "въздържал се" народните представители утвърдиха и състава на Министерския съвет.
Гласувалият „въздържал се“ е бившият вече вицепремиер по еврофондовете и депутат от Коалиция за България Меглена Плугчиева. „Това е начин да се даде шанс на едно правителство при запазване на правото на строга опозиция“, каза пред журналисти Плугчиева. Тя добави, че е гласувала против структурата на МС, защото смята, че е трябвало да се запази постът вицепремиер по еврофондовете.

Станете почитател на Класа