Президентът настоя кабинетът да изработи антикризисен план

Станка Динева

Първото нещо, което очаквам от новото правителство, е да се обърне с лице към проблемите на кризата. Това заяви президентът Георги Първанов в парламента при избора на Бойко Борисов за министър-председател на България и при гласуването на неговото правителство. „В най-скоро време новото правителство трябва да изработи антикризисен план. Вероятно ще се наложи да се направи и актуализация на бюджета“, каза още държавният глава.
„Целта ми е да постигнем балансиран бюджет за 2009 г. и дори малък излишък“, заяви новият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков след церемонията по предаването на властта от предшественика му Пламен Орешарски. По думите на Дянков ревизия на бюджета ще има, защото правителството се нуждае от допълнително свиване на разходите в размер между 1,5 и 2 млрд. лв. Вече се работи и по бюджета за 2010 г. и за по-бързото връщане на ДДС на бизнеса, обяви още вицепремиерът. „Само парите за образование няма да бъдат намалявани при допълнителното свиване на разходите“, обеща Дянков.
Бившият министър пожела на приемника си и на екипа му да „затвърди макроикономическата и финансовата стабилност чрез благоразумна фискална политика“. По думите на Орешарски „вероятно в добрите времена трябва да се правят по-големи излишъци, но и тези, които направихме, мисля, че са една добра основа, която може да служи като буфер в сегашните лоши времена“.
За момента няма да бъде сключено споразумение с МВФ, но експерти на фонда ще бъдат поканени у нас за свой анализ, съобщи още новият финансов министър. Орешарски пък обясни, че и досега при изготвянето му бюджетът е бил консултиран с МВФ и Европейската комисия. Двама ще са на този етап зам.-министрите на финансите, стана ясно още след церемонията. Дянков обеща имената им да бъдат обявени до средата на седмицата, но не и преди разговора му с премиера Борисов. Много е вероятно трети заместник да бъде назначен, но по-късно. Министърът не е обмислял промени в Агенция „Митници“ и НАП засега, но според него такива се налагат „не толкова заради проблеми на личности, колкото заради структурни проблеми“. Ще настъпят промени и в начина на организация на ведомството, обеща Дянков. Той очаква дирекциите също да дават предложения по бъдещата им работа.
Новият финансист № 1 обяви, че няма да има политически кабинет, съветници и някои други политически длъжности. Според Дянков така ще е не само във финансовото ведомство, но и в другите министерства.
Новият финансов министър обясни, че от известно време екипът му работи съвместно с този на предшественика му. По думите му през преходния период хората на Дянков са научили доста неща от експертите на Орешарски. „Всеки загубен ден, всяка загубена седмица в условията на финансова криза струва много на народа, на кабинета и затова от няколко седмици работим заедно по структурата на бюджета за 2009 г. и по някои въпроси за следващия бюджет. Както и по въпроси, които са интересни за мен и екипа ми“, обясни вицепремиерът. По традиция във финансовото ведомство за сбогом Орешарски предаде на приемника си Дянков плик, в който има три по-малки плика, а в тях – три съвета, към които да прибегне в трудни моменти.
Междувременно в парламента вече се спрягат две имена за председател на комисията по бюджет и финанси. Едното е на Стоян Мавродиев, който е сред първите експерти на ГЕРБ, работили по програмата на партията. Той е народен представител от София. Второто е на пловдивската депутатка Менда Стоянова. Изборът на парламентарната група на политическата сила кой да поеме председателството на бюджетната комисия ще бъде обявен в сряда.

Станете почитател на Класа