Горанов: Ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало с Наредба Н-18

Горанов: Ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало с Наредба Н-18
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    11.02.2020
  • Share:

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, каза Горанов, цитиран от Нова телевизия.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финансово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов. 

Директорът на НАП Галя Димитрова обясни, че хиляди бизнеси вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18. "Над 10 000 търговци вече работят по новите изисквания", каза тя.

„Подкрепяме наредбата, подкрепяме принципът на наредбата", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара подчерта, че трябва да се обезпечи киберсигурността на данните, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори." Няма предприятие, което Наредба Н-18 не го касае", категоричен бе той и допълни, че всеки един търговец трябва да се информира за това как тя го засяга. 

За проблем с връзката между софтуерите за продажби и сървърите на приходната агенция сигнализира и Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига. Според него трябва да има 24-часова поддръжка в НАП, за да не се губи време при решаването на проблемите. Според него фактът, че има такива, е притеснителен.

 

 

А министър Горанов обясни, че след хакерската атака в НАП от средата на миналата година върви проект за подмяна на техническата обезпеченост на агенцията на стойност милиони левове.

От АИКБ пък поискаха по-добра дефиниция и разграничаване на производствения процес от другите процеси.

Днешната среща на финансовия министър с бизнеса е провокирана от острото несъгласие с текстове в наредбата.

В края на януари протестиращи от цялата страна, представители на малкия и среден бизнес се събраха пред сградата на НС в знак на протест срещу наредба Н-18 за касовите апарати.

Според недоволните бизнесът им е заплашен, „а той е гръбнакът на икономиката“.

Недоволството бе породено от влизащите в сила промени в подзаконовия нормативен акт, които силно затрудняват работата на бизнеса.

В крайна сметка се взе решение наредбата да бъде отложена с 6 месеца.

 

 

Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа