"Атака", РЗС и СДС подкрепят правителството на Борисов

Александър Сивилов

На извънредно заседание, което ще се проведе днес от 10 часа в парламента, депутатите ще гласуват състава на правителството, предложен от кандидат-премиера Бойко Борисов. На церемонията са поканени да присъстват държавният глава Георги Първанов и главата на Българската православна църква патриарх Максим.
Освен от 116-те депутати на ГЕРБ кабинетът ще бъде подкрепен и от народните представители на „Атака“, които са 21 на брой, от РЗС, които разполагат с 10 избраници, и от СДС, които вкараха 10 души. На 25 юли в Бургас на драматично заседание хората на Мартин Димитров решиха да застанат зад кабинета на Борисов независимо от заявката си, че не биха искали да гласуват за Божидар Димитров, който бе предложен от Борисов да отговоря за българите в чужбина. Димитров бе обявен за бивш сътрудник на ДС, поради което няма как да оглави парламентарната комисия по култура.
"Застанахме на трудна, но държавническа позиция, като даваме кредит на доверие на новото правителство", обявиха от ръководството на СДС на 25 юли. "Този кредит обаче не е безрезервен и ние ще оценяваме всяко действие на кабинета на ГЕРБ", предупреди лидерът Мартин Димитров. Той допълни, че назначаването на Божидар Димитров според него е грешка, за която отговорността ще носи ГЕРБ.
ДСБ ще излезе днес със свое становище по подкрепата си. Партията на Костов разполага с 5 народни представители и не е съгласна с кандидатурата на Божидар Димитров. „ДСБ още няма официална позиция по въпроса дали ще подкрепи кабинета. Решението ще бъде взето на заседание на парламентарната група в понеделник“, коментира пред „Класа“ вчера депутатът от ДСБ Асен Агов. По-рано колегата му Веселин Методиев каза, че не очаква да се стигне до разногласия в Синята коалиция по този въпрос.
„Представената структура на кабинета се нуждае от парламентарна подкрепа, защото от това зависи бъдещето на България. Радвам се, че СДС реши да подкрепи кабинета, това се припокрива с декларирането по отношение на създаването на самостоятелния кабинет на ГЕРБ, другото би довело до различни тълкувания от българските избиратели“,заяви пред БНР вчера председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза, че много се преекспонира кандидатурата на Божидар Димитров. Според него ГЕРБ няма да се съобразява нито с кръгове, нито с олигархични фигури в престъпния свят. „Ще успеем да постигнем доста по-добри резултати от досега“, допълни той.
Опозицията в лицето на БСП и ДПС не бе изработила вчера официална позиция за поведението си в пленарна зала днес. Снощи ръководството на ДПС заедно с парламентарната група се събра, за да определи позицията си спрямо кабинета.
Социалистите, които са принципно против правителството на ГЕРБ, също отложиха официалното си решение по въпроса преди заседанието на парламента. Леви депутати коментираха пред „Класа“, че то ще е негативно, но изчакват, защото все още не са формулирали мотивите си против кабинета.
„Изненадан съм от създаване на правителство на малцинството“, заяви пред БНР членът на ИБ на БСП Ивайло Калфин, който е и евродепутат. Той беше категоричен, че премахването на поста вицепремиер за еврофондовете ще се отрази негативно на управлението на евросредствата.
Дни след като станаха ясни титулярите на всички министерства, започнаха и консултации за зам.-министрите. До момента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е харесал за своя заместничка Ани Михайлова от председателството на МВФ за България. Другият заместник на Дянков ще е икономистът Владислав Горанов. Новата министърка на околната среда и водите Нона Караджова е определила за свои заместнички Евдокия Манева и заместник-кмета по екология в Бургас Ивелина Василева.
За екипа на новия министър на отбраната Николай Младенов пък е спряган полковник Валентин Радев. Другият заместник на военният министър вероятно ще е ген. Аньо Ангелов, който участва в разработването на стратегията за сигурност на ГЕРБ.
В МВР пък се говори, че комисарят от Столичната полиция Стоян Велчев ще бъде един от заместниците на новия министър Цветан Цветанов. Името, което се спряга в медиите за друг негов заместник, е това на Румен Иванов - бивш директор на полицията в Добрич. Твърди се, че политоложката Светлана Ломева, създател на „Училище за политика“, е поканена от бъдещия министър на образованието Йорданка Фандъкова за заместник-министър на образованието по младежката политика. Друг преподавател - доц. Румен Пранчов, от Техническия университет в София пък най-вероятно ще поеме грижите за висшето образование и науката.
За шеф на фонд „Земеделие“ пък се спряга името на Красимир Киряков, президент на консултантска компания и съветник в ГЕРБ по управление на европейски фондове.

Станете почитател на Класа