Каракачанов: Няма как да подкрепим унищожаването на българското самосъзнание в Македония!

Каракачанов: Няма как да подкрепим унищожаването на българското самосъзнание в Македония!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    05.01.2020
  • Share:

Политиката от времето на Тито − да флиртуваш с всички и леко да поизлъжеш всички, за да можеш ти да си добре, няма как да стане, категоричен е лидерът на ВМРО

Министърът на отбраната и вицепремиер по въпросите на сигурността Красимир Каракачанов изрази пред „Радио България“ увереност, че НАТО и ЕС ще овладеят гръцко-турските спорове.

"Напрежението между Турция и Гърция е породено от икономически интереси. Става въпрос за газа около Кипър, който дава доста перспективи за икономически печалби. И тук спорът между Турция и Гърция е кой ще се възползва от това. Но нито една от двете страни, въпреки дрънкането на оръжия, според мен няма да посмее да прибегне до въоръжена намеса. Има достатъчно механизми и в НАТО и чрез ЕС това да бъде избегнато. Но това по никакъв начин не отменя факта, че има напрежение и несигурност, и че има вероятност този процес да ескалира", заяви Каракачанов.

Той коментира и нерешените спорове със Северна Македония.

"Това е сложен въпрос. Решението би трябвало да го получим от Скопие. Тази политика от времето на Тито − да се опитваш да флиртуваш с всички и леко да поизлъжеш всички, за да можеш ти да си добре, няма как да стане. Ние сме признали Македония като суверенна държава. Никой не може да ни кара и не може да иска от нас да признаем, че езикът, който те наричат македонски език, е отделен. В международното право се признават държави. Не се признават нации и не се признават езици. Говорихме за конфликта между Турция и Гърция заради Кипър. Вие чули ли сте някой в Кипър или в Гърция да води спор дали кипърците, които говорят гръцки, са отделна нация, или не са? Или на какъв език говорят кипърците − на гръцки или кипърски? Подобен спор да има между Германия и Австрия, дали говорят на австрийски или на немски, или двете Кореи, които са пред война? Дали има севернокорейска нация и дали единият език е различен от другия? Тази шизофрения, създадена в Титова Югославия на идеологическа основа с идеята да се унищожи българската кауза и съзнание в Македония, няма как да бъде част от една европейска политика и няма как, който и да е в България да я приеме и подкрепи. Това няма как да стане“ − категоричен е военният министър.

Според него, това, че Сърбия се превъоръжава, и то доста активно, е факт. "Чуваме изявления на техния военен министър, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите, това също дава теми за размисъл. Приказките за размяна на територии между Сърбия и Косово, за присъединяване на територии от Босна към Сърбия, също не са за подценяване. Аз не искам да обвинявам никого, но имайки предвид практиката на Балканите, сме длъжни да бъдем предпазливи, много добре наблюдаващи ситуацията и анализиращи случващото се", посочи още Каракачанов.

 

 

 

Станете почитател на Класа