Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: По-добре за страната е да има коалиция

- Г-н Иванов, съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов каза, че меморандумът на ГЕРБ не може да гарантира 4-годишна подкрепа на мнозинството. Коалиция ли беше по-добрият вариант?
- Добрият вариант за стабилно управление в тежка икономическа криза е коалиционната формула. ГЕРБ първоначално бяха дали заявка за коалиция във формат ЕНП, което на практика означава коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция. Така ГЕРБ щяха да имат по-сигурна парламентарна подкрепа, както и щяхме да направим обща управленска програма, която да предложи най-доброто за излизане от кризата и връщане към европейския път. Оставаме на позицията, че коалиционното управление беше по-добро от страната.

- Защо според вас ГЕРБ решиха да играят сами ?
- ГЕРБ изтъкнаха само един аргумент – че българското общество се е уморило от управление на безпринципни коалиции и че думата „коалиция“ е станала мръсно нарицателно име. Но не трябва да правят сравнения с последните 8 години – БСП, ДПС и НДСВ дори нямаха общи програми и цели – едните бяха либерали, другите декларираха, че са социалисти. Докато ние с ГЕРБ сме сестрински партии в ЕНП. Още в нощта след изборите ние обявихме, че желаем да сме част от коалиция, и то без условия за министерски постове. ГЕРБ обаче не пожела да сподели отговорността за управлението.

- Какво трябва да се случи, за да оттеглите подкрепата си от Борисов ?
- Той трябва да възстанови чувството за справедливост в българските граждани, като изправи пред съда хората, нарушили техните интереси от последното управление на страната. Искаме да се създаде временна анкетна комисия, която да направи преглед на всичките нарушения по време на изборния ден и съответно да излезе със заключения – там където е необходимо, да бъдат изпратени материалите до прокуратурата. Парламентът трябва да прегледа и всичките назначения по високите етажи на властта, извършени без обществено обсъждане в нарушение на закона, както и големите финансови сделки. Ако ГЕРБ не направи това, няма да получи нашата подкрепа.

- Има ли някои точки по меморандума на ГЕРБ, с които да не сте съгласни?
- Този меморандум не добавя нищо към това, което сме заявили. Иска се от нас подкрепа – ние сме я декларирали отдавна. Меморандумът казва какви са намеренията на ГЕРБ – ние сме казали, че ще ги подкрепим. Но там има нещо, което стои по един неясен начин – ГЕРБ казват, че са готови заедно с нас да координират и да доразработят управленската си програма. Това е странно, при положение че управлението е еднопартийно. Редно е ГЕРБ сами да си я направят, а не да опират до нас.

- Какво най-спешно трябва да направи новият парламент?
- Да се финализира създаването на избирателен кодекс. От избори на избори българските граждани се отвращават от засилващата се практика на пряко купуване на гласове, корпоративен вот, турски автобуси. Това правителство има шанса да сложи край на всичко това – при БСП и ДПС нямаше как да стане.

- Яне Янев обвини Синята коалиция, че се държи така, все едно няма 15, а 150 депутати. Как ще коментирате думите му?
- Държим се като политическа сила, която успя въпреки тежката пиар кампания срещу нас. Независимо от всички препятствия, издигнати от управляващите срещу СДС и Синята коалиция, ние сме автентичната дясна коалиция в страната, която успя да пренесе синята идея след падането на Берлинската стена. Зад нас стоят 300 000 избиратели, а думите на Янев са неоснователни.


Интервюто взе Райко Байчев

Станете почитател на Класа