Проф. И. Илчев за С. Македония: Франция иска първо Сърбия да влезе в ЕС

Проф. И. Илчев за С. Македония: Франция иска първо Сърбия да влезе в ЕС
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    22.10.2019
  • Share:

Отказът за започване на преговори със Северна Македония от страна на ЕС е грешка. Желанието на Франция е първо Сърбия да влезе в ЕС, а едва след това Северна Македония и Албания.

Това каза в сутрешния блок на БНТ историкът проф. Иван Илчев, който е член на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония.

По думите му френската политика в този регион винаги е била като руската.

Той коментира и работата на самата комисия: Истината е, че още на втория ден зациклихме за пореден път по въпроса за Гоце Делчев. Трудно е да се говори за хора, които не те чуват, посочипроф. Иван Илчев.

Проблемът е там, че докато нашата комисия е единна в своите възгледи, то от македонска страна комисията е разделена на две групи – едната е по-умерена, а другата просто е зациклила на едно място и не желае да помръдне и това се дължи на дългата и ефективна пропаганда, която е била упражнявана срещу нас, българите, добави проф. Илчев.

След случилото се вчера и свикването на предсрочни парламентарни избори в страната аз вече не виждам светло бъдеще за нашата комисия, въпреки че има известен напредък, тъй като поне признаха, че Самуил е бил български цар, каза още той.

Станете почитател на Класа