Бойко Борисов получава мандата за кабинет утре

Александър Сивилов

На 16 юли, четвъртък, в 9,30 ч, президентът ще ни даде мандат за съставяне на правителство. Това заяви вчера след консултациите при държавния глава Георги Първанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че очаква подкрепа за правителството от всички политически сили. „Всички са декларирали преди изборите, че трябва по най-бързия начин да се състави кабинет. Ние им даваме възможност на 27 юли да гласуват за нас“, заяви Борисов. Той допълни, че Георги Първанов им е пожелал успех и е изразил надежда, че ще работят добре заедно.
Бъдещият премиер коментира, че в новия кабинет ще бъдат избирани на първо място добри професионалисти. „Ние имаме добро съчетание от експерти, особено в сферата на финанси, икономика, екология, земеделие, култура и съответно и добри политици в сферата на парламента“, категоричен бе Борисов.
Лидерът на ГЕРБ обясни, че ако от друга партия му предложат експерт, който е доказан и се знае, че ще свърши работа в условия на криза, би започнал преговори за неговото включване в кабинета.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че десните са готови да дадат стабилност на България, като споделят отговорността за изработването на правителствената политика в Народното събрание. Той каза, че все още очакват да бъдат поканени на разговори. От ГЕРБ уточниха, че днес в 13 часа ще разговарят с бъдещите си партньори.
„Солидни държавнически реформи без конституционно мнозинство в този сложен политически момент са трудни и дори абсурдни“, каза Яне Янев.
„Ще подкрепя алтернатива на сегашното управление, ако правителството работи за българския интерес“, каза Волен Сидеров, лидер на „Атака“.
„Не можем да подкрепим едно дясно управление. Това е противно на разбиранията ни като лява формация, заяви Михаил Миков от Коалиция за България, който присъства на разговорите с президента.
От своя страна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че ако намеренията на „Атака“, посочени вчера, са част от управленската програма, няма как това мнозинство да разчита на подкрепата на ДПС. „Ние имаме много отговорна роля от името на над 600 000 български граждани да съхраним интеграционния модел в страната“, каза Местан.

Станете почитател на Класа