Карстен Расмусен, шеф на отдел "България" в ЕК: Необходим е контрол на еврофондовете

- Г-н Расмусен, смятате ли, че в новото българско правителство трябва да се запази позицията на вицепремиер по еврофондовете? Какъв съвет давате на ГЕРБ?
- Не бих могъл да дам никакви специфични технически съвети към новото правителство, освен това, че контролирането на еврофондовете изисква много силна координираща функция от страна на държавата. Важно е в правителството да има човек, който да бъде арбитър между министерствата и да може да ги контролира на най-високо ниво в правителството. Някой ще трябва да се занимава с координирането на еврофондовете независимо дали позицията му ще бъде на министър, вицепремиер, или ще изпълнява друга длъжност. Това е, което очакваме и смятаме, че ще получим от следващия кабинет. Вече говорих с хора, които ще участват в следващото правителство, и се надявам, че това послание ще бъде разбрано. Настроен съм оптимистично и смятам, че българското правителство ще се справи добре с управлението на еврофондовете.

- Каква е оценката Ви за работата на досегашния вицепремиер Меглена Плугчиева? Трябва ли да има приемственост според Вас?
- Със сигурност трябва да има приемственост в работата на новото правителство. Госпожа Плугчиева работеше доста активно, за да подобри имиджа на България, и ние имахме много ясна картина за процесите в страната. Много е важно да се използва това.

- Какво трябва да направи новият кабинет, за да възвърне доверието на ЕС в България?
- България трябва да измине дълъг път, преди да си възвърне доверието на ЕС. Има още много техническа работа, която трябва да се свърши. Това, което искаме от нашите партньори, е някой, който да продължи свършеното досега и да работи честно. Този човек трябва да говори на нашия език и да внушава доверие - официално и неофициално.

Интервюто взе Соня Стамболийска

Станете почитател на Класа