Цветан Цветанов временно става шеф на ПГ на ГЕРБ

Димитър Драганов

Председателят на ГЕРБ и бъдещ вътрешен министър Цветан Цветанов ще оглави за кратко парламентарната група на партията в 41-вото Народно събрание, което започва работа днес. Негови заместници ще бъдат главният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев, Искра Фидосова, нотариус от Монтана, и Тодор Димитров, юрист от Разград. Цветанов ще заеме поста за кратко, докато оглави МВР. Това стана ясно на първата среща на 116-те депутати от ГЕРБ в столичния кв. Симеоново вчера. Лидерът на партията Бойко Борисов ги събра в хотел „Скай Уей“, за да ги инструктира за работата им в бъдещия парламент.
„Не гласувайте с чужди карти“ и „Внимавайте какво говорите, защото вече сте институция“ - това били само част от напътствията на кмета на София към парламентаристите му, разказаха гербери. Бъдещият премиер обяснил на хората си, че съвсем скоро ще бъде въведена новата система в Народното събрание, с която гласуването с чужди карти ще бъде прекратено. По време на първата официална сбирка имало и предложение гласуването в пленарна зала да продължава 5 секунди. След подробни обяснения, че това няма как да се случи, депутатите увеличили времето на 10 секунди.
На срещата депутатите подписаха и договор за лоялност, според който при три неприсъствени дни в парламента или ако използват картата на свой колега, за да гласуват, се задължават да напуснат Народното събрание.
По време на срещата депутатите единодушно са подкрепили кандидатурата на Цецка Цачева за председател на Народното събрание, а така също и кандидатурата на Лъчезар Иванов за зам.-председател.
Същевременно стана ясно, че рапърът от Бургас Тодор Йосифов - Маниака, който бе избран за народен представител с бюлетината на ГЕРБ, няма да стане депутат. Пред колегите му е прочетено писмото до Борисов, в което Йосифов сам предлага да се оттегли. „Нездравият журналистически интерес към моите песни може да навреди на ГЕРБ, на която съм посветил последните три години от живота си. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ГЕРБ“, пише Йосифов до съпартийците си.
На излизане от срещата Борисов коментира, че БСП и ДПС нямат друг избор освен да подкрепят правителството на ГЕРБ на 27 юли. „Ако не го подкрепят, това означава нови избори. Всички – и Станишев, и Доган, и президентът, след изборите казваха, че незабавно трябва да се състави правителство заради кризата”, коментира бъдещият премиер.
На срещата в кв. Симеоново се появи главният секретар на президентството Красимир Стоянов заедно с още двама съветници на държавния глава. След 15-минутен престой на излизане Стоянов заяви, че са уточнили хода на разпоредените от конституцията процедури за съставяне на правителство.


Пестят от командировки, коли и телефони

Новите управници от ГЕРБ ще пестят пари от командировки, служебни коли и телефони. Това обяви финансовият експерт от партията Стоян Мавродиев. Друг приоритет на хората на Борисов ще бъде актуализацията на бюджета и приемане на национална антикризисна програма. Сред приоритетите в работата на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде намаляването на осигурителната тежест, както и оптимизиране на администрацията в Народното събрание.

Станете почитател на Класа