Юристката Цецка Цачева ще е председател на Народното събрание

Екип на „Класа“

Юристката от Плевен Цецка Цачева, която победи в мажоритарната надпревара Румен Петков, ще бъде новият председател на 41-вото Народно събрание. Това заяви снощи по Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И уточни, че решението е вследствие на желанието му да наложи повече жени в управлението на страната. Парламентарната група на ГЕРБ ще гласува днес предложението на лидера си.
Бъдещият премиер коментира, че главният секретар на партията Красимир Велчев също има добри качества, но той лично работи по-добре с жени.
Бойко Борисов обяви, че може да отзове един от депутатите, избрани от листите на ГЕРБ. Това е Тодор Йосифов от Бургас, по-известен като рапъра Маниака, който е шеф на младежката организация на ГЕРБ в морския град. (Б. р. Маниака изпя редица хитове, сред които motherfucker, тоест шибаняк.)„Ако оставим това момче в парламента, атаките срещу него ще продължат. Той самият ми е написал писмо, в което сам предлага да се оттегли и това ще се гласува от парламентарната група“, заяви по Нова телевизия Борисов. Той добави, че ако Йосифов бъде оттеглен от парламента, ще го вземе в бъдещото Министерство на младежта и спорта.
Самият Йосифов не отговаряше на мобилния си телефон до редакционното приключване на броя.
Не стана ясен и механизмът за отзоваване на бъдещите депутати. Никой от ГЕРБ не пожела да обясни как точно ще става това. Бившият зам.-председател на парламента Любен Корнезов обаче коментира, че според Конституцията това е невъзможно. „Единственият начин за напускането на парламента е, ако той си подаде оставката или извърши престъпление. Тези текстове в Конституцията са от 1991 година и подобни има и в други страни“, каза Корнезов за „Класа“.
ГЕРБ ще направи всичко възможно да се договори с останалите парламентарни групи да бъде намален броят на парламентарните комисии, каза още вчера Борисов. Той обясни, че броят на комисиите може да се сведе до 17 или 18. В 40-ото Народно събрание броят на постоянните парламентарни комисии беше 24. Борисов обяви още, че предстои и някои от комисиите да са с председатели от опозицията на ротационен принцип. Той посочи, че такива могат да бъдат комисията за борба с корупцията, комисията за специалните разузнавателни средства, комисията за контрол върху ДАНС и комисията по еврофондовете. „Мотивите за това са очакванията на хората за открито и честно управление, а единственият начин за това е, като дадем контролни механизми в ръцете на опозицията“, коментира Борисов.
От „Ред, законност и справедливост“ подкрепиха намерението на ГЕРБ за намаляване броя на парламентарните комисии. „На мнение сме, че комисиите в парламента трябва да се оптимизират. Но все пак ГЕРБ са мандатоносител и те ще решат“, каза пред „Класа“ зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев. „Може би ще е добре комисията за вътрешна сигурност да се обедини заедно с тази за борба с корупцията“, добави Абаджиев и каза, че от РЗС ще бъдат доволни, ако комисията се оглави от човек на партията им, тъй като това са най-важните теми за водените от Яне Янев политици.


Цветанов с охрана заради заплахи с взрив

Председателят на ГЕРБ и бъдещ вътрешен министър Цветан Цветанов се движи със засилена охрана от няколко дни насам. Причината са две заплахи за взрив, за които той научил от службите в края на миналата седмица. От тогава е ограничил излизанията си от вкъщи. Пазят го и го придружават две коли на НСО. Службите знаят от кои среди идва заплахата, но сега проверяват сигналите. Самият Цветанов отказа да коментира случая.


Плащаме неустойки, ако върнем правителствените „Еърбъс“-и

Новото правителство ще се откаже от доставените скоро в България два самолета „Еърбъс А319“ и ще се вози с чартърни полети. Това каза в събота пред „Дарик“ икономическият експерт на ГЕРБ Симеон Дянков, сочен за бъдещ финансов министър. Дянков заяви, че машините, поръчани за правителствения "Авиоотряд 28", незабавно трябва да се върнат. От необосновани по думите му контракти можело да се икономисат до 2 млрд. лв.
Експерти обаче коментираха пред „Класа“, че ако страната ни върне самолетите, най-вероятно ще плаща неустойки.
Двата самолета струват 88,4 млн. долара. Те са закупени от компанията "Би Ейч Еър" c финансиране от Дойчебанк. Финансовата институция осигурява 75% от средствата.

Станете почитател на Класа