МС се събира извънредно за актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

МС се събира извънредно за актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    15.07.2019
  • Share:

Извънредно заседание на Министерски съвет днес ще гласува актуализацията на бюджета, налагаща се заради закупуването на 8 изтребителя F-16 от САЩ, които трябва да бъдат заплатени изцяло.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, съобщават от правителствената информационна служба.

В четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осемте изтребителя.

 

f-16

 

Тогава неговият заместник Атанас Запрянов обясни, че в понеделник правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които "касаят не само доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване".

"Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация наистина е 1,256 млрд. долара", припомни Запрянов в неделя.

Очаква се, че до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са шест едноместни и два двуместни.

Съгласно Конституцията и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Read 560 times

Станете почитател на Класа