Борисов отказва България да излъчи върховен представител на ЕС по външната политика

Борисов отказва България да излъчи върховен представител на ЕС по външната политика
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    02.07.2019
  • Share:

Премиерът Бойко Борисов е отказал да приеме предложение България да излъчи новия върховен представител на ЕС по външната политика.

И Мария Габриел, и Кристалина Георгиева са номинирани за този пост по време на преговорите на Европейския съвет в неделя и понеделник, но Борисов обяви, че е отхвърлил тези предложения, защото "на нас ни трябва реален ресор и човек в ЕК".

Борисов обяви, че предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет на мястото на Доналд Туск е отхвърлено заради съпротива от страна на европейските либерали.

 

бойко борисов

 

Заради липсата на окончателно решение за разпределението на постовете, правителствените ръководители на страните от ЕС ще се съберат отново във вторник на пореден тур преговори.

"Тази тема не ни е интересна"

"По принцип се пуснаха и Мария Габриел, и Кристалина Георгиева, защото искаха много да има и българи в тези имена, но това, което предлагаха, е върховен представител по външната политика. Тази тема не ми е интересна, защото така си губя комисар", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

"Кое е по-добре за нас? Комисар с реален ресор или върховен преговарящ, който има... представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени (за началото на преговори за членство в ЕС, б.р.). И тогава косовари, албанци, македонци, сърби ще почнат да казват: "Заради българката не стана". Просто считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана", каза още Бойко Борисов.

На въпроса дали има шанс за българска кандидатура начело на Европейския съвет, Борисов отговори: "Не - там либералите са неотстъпчиви. То затова и няма решение".

"Предлагат (на Мария Габриел, б.р.) да бъде върховен представител. Други колеги - от Италия и Вишеградската четворка - предлагат същото за Кристалина Георгиева, тъй като за Съвета тя отпадна, за Комисията отпадна. Пакетът върви: Тимерманс и Вебер.

"Не си спомням досега да сме имали такъв проблем. Освен когато за Гърция се разбрахме, но тогава имаше реална криза. Сега ние си я създаваме. Това можеше да е решено още на 28 май", коментира още премиерът.

Борисов изрази убеждение, че единственият вариант за събиране на мнозинство в ЕП, което да подкрепи компромисно разпределение на постовете, е Франс Тимерманс (ПЕС) да оглави Европейската комисия, а Манфред Вебер (ЕНП) да стане председател на парламента.

"Това, което е договорено, е Тимерманс в ЕК и Вебер в ЕП. Иначе ако предложим някого пред Европейския парламент и парламентът не го гласува, този човек го съсипваме и изчезва от политическата сцена. Утре в 11 ч. ще се види", каза още Бойко Борисов.

 

Webcafe

Станете почитател на Класа