Каракачанов препоръча на Радев да преговаря с Тръмп за F-16

Каракачанов препоръча на Радев да преговаря с Тръмп за F-16
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    30.06.2019
  • Share:

Военният министър Красимир Каракачанов отрече твърденията на президента Румен Радев за цена от над 3 млрд. лв. за покупката на изтребителите F-16 и му препоръча да търси преговори със "своя американски колега" Доналд Тръмп, ако има съмнения за неизгодни условия по сделката.

"Реално цената на изтребителите F-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде Радев твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор", каза Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

Той признава, че ще има "определени корекции" по договора, за които президентът е бил информиран своевременно.

В петък президентът Румен Радев подложи на остра критика подготвяната сделка за закупуване на изтребители F-16 за българските ВВС, като обяви, че снижаването на цената по офертата може да "свие драматично бойните умения" на самолетите.

 

красимир каракачанов

 

"Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на пирамидата. Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв., и то при 100% авансово плащане. Ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма ФМС преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета", каза Румен Радев в интервю за "Панорама" по БНТ.

Красимир Каракачанов посочи, че преговорният процес за модернизирането на военната авиация е бил достатъчно труден, за да не се разреши през последните 10-12 години.

"Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години. Сега сме на крачка да сключим договор", каза още Каракачанов.

"Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа", добави той.

Каракачанов прогнозира, че внасянето на проекта за сделката в Народното събрание може да стане до края на юли, преди началото на парламентарната ваканция.

Станете почитател на Класа