Хашим Тачи се закани да присъединява части от Сърбия към Косово

Хашим Тачи се закани да присъединява части от Сърбия към Косово
  • Written by:  classa
  • Date:  
    30.06.2019
  • Share:

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще работи за присъединяване за населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите.

 

Зловещо предупреждение: Балканите ще се превърнат в ад за още 100 години! Това написа Тачи в своя профил във „Фейсбук", където публикува снимка от срещата си с бившите лидери на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац.

 

Трите общини на Прешево, Медведжа и Буяновац се намират в югозападната част на Сърбия и са населени предимно с етнически албанци. Под снимката Тачи написа следното: „Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево мечтае за обединението с Косово". „Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази мечта в реалност", написа още Хашим Тачи.

 

Изявлението на косовският президент в социалната мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата - Видовден, на който през 1389 г. се е състояла битката на Косово поле между османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на сръбският княз Лазар, уточнява bTV.

 

През 1989 г. на Косово поле Слободан Милошевич произнесе реч по случай 600 години от битката, с която мнозина смятат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия.

 

През 1992 г. федеративната република се разпадна с поредица от кръвопролитни конфликти и войни, последната от която доведе до обособяването на Косово като независима държава.

Станете почитател на Класа