Денят X за БСП: Какво ще е бъдещето на Корнелия Нинова

Денят X за БСП: Какво ще е бъдещето на Корнелия Нинова
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.06.2019
  • Share:

Стотици членове на БСП се събират на конгрес, който трябва да се реши дали да приеме оставката на Корнелия Нинова и как ще бъде избран евентуалният нов председател на партията.

Конгресът е ключов заради острия сблъсък на групата около Нинова (подкрепяна от Стефан Данаилов и няколко големи организации в страната) и вътрешната опозиция около Сергей Станишев (подкрепян от Михаил Миков и председателите на структурите в Пловдив, Варна и др. като Георги Гергов, Красимир Янков).

 

3nn

 

Трите точки, които ще бъдат гласувани на социалистическия конгрес, са анализ на резултата на европейските избори, приемане на оставката на Нинова като председател на Националния съвет и решение за евентуално провеждане на пряко гласуване за избора на нов лидер сред членовете на БСП.

Седмица преди заседанието знакови фигури като Румен Овчаров, Калоян Паргов, Драгомир Стойнев и Стефан Данаилов обявиха за грешка решението на Нинова да подаде оставка, защото това поставя партията във вътрешна война месеци преди тежките местни избори.

Вътрешните опозиционери обаче отхвърлят варианта за оттегляне на оставката и не са съгласни с предложението на Нинова за преки вътрешнопартийни избори. Групата около Михаил Миков тълкува уставните правила по такъв начин, че БСП би трябвало да избере временен председател на мястото на оттеглилата се Нинова до изтичането на мандата на националното ръководство в началото на 2020 г.

Красимир Янков вече обяви официално кандидатурата си за лидер на БСП. Очаква се по време на конгреса да бъде издигнат и бившият зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. За позицията на Нинова се спрягат още Костадин Паскалев и Дора Янкова.

 

Webcafe

 

 

Станете почитател на Класа