"1 глас = 1 лев" влиза за дебат в Народното събрание

"1 глас = 1 лев" влиза за дебат в Народното събрание
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    12.06.2019
  • Share:

Предложението за намаляване на партийната субсидия до 1 лев за 1 действителен глас ще влезе за обсъждане на първо четене в Народното събрание.

Идеята за рязко съкращаване на държавното партийно финансиране беше внесена повторно от Министерски съвет по искане на премиера Бойко Борисов, след като избухна скандалът около непрозрачната система за изплащане на годишните вноски от бюджета към партийните каси. Това е вторият опит на управляващите да прокарат формално проекта за "1 глас = 1 лев" след референдума на Слави Трифонов от края на 2016 г., когато над 2 милиона души гласуваха "за" многократното свиване на средствата за издръжка на големите политически сили.

 

Парламент

 

Нито тогава, нито сега парламентарно представените партии не са съгласни с намаляването на ставката от 11 лева на един лев. Както БСП, така и ДПС предупредиха, че не подкрепят предложението.

Според изчисленията на ГЕРБ икономията от намаляване на партийните субсидии ще се равнява на около 14,6 милиона лева за втората половина на 2019 г.

Партийните субсидии се полагат на партиите и коалициите, които са успели да прескочат бариерата от 4 процента на последните парламентарни избори. Субсидия може да получи и партия, която се е явила самостоятелно на парламентарния вот и е събрала не по-малко от 1% от всички действителни гласове.

Станете почитател на Класа