Председателят на СГС Светлин Михайлов разследван от НАП

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов, който е и основен претендент за поста втори мандат, е бил разследван в началото на тази година от комисията за борба с корупцията в Народното събрание. „Сигналът срещу него бе за това, че доходите му не отговарят на стандарта му на живот“, каза за „Класа“ депутатът от ДСБ и член на парламентарния орган Атанас Атанасов. От комисията са предали сигнала на Националната агенция по приходите (НАП) за проверка. Председателят на комисията и депутат от Коалиция за България Бойко Великов отказа коментар по случая. Според Снежана Гроздилова, зам.-председател на комисията за борба с корупцията и народен представител от НДСВ, резултатите от проверката на агенцията по приходите са били изпратени след това към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Светлин Михайлов е председател на СГС от 2004 г. и мандатът му изтича на 1 юли. Членовете на ВСС трябваше да определят новия шеф на съда на 17 юни, но точката беше извадена от дневния ред. Мотивът беше, че един от петте кандидати за поста е обжалвал атестацията си. Датата 17 юни съвпадаше и с проверката на четиримата експерти от Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни в областта на съдебната система и те трябваше да наблюдават избора на председател на СГС. Институцията е една от ключовите, тъй като в нея се гледат най-големият обем дела и знаковите процеси, и единствената, която може да гледа дела, свързани с магистрати и депутати.
В надпреварата освен Михайлов участват още четирима души. Двамата му заместници - Жаклин Комитова и Георги Колев, Петя Крънчева, която е сред водещите наказателни съдии, и Мария Вранеску, редови съдия. Твърди се, че истинската борба е между Михайлов и Колев. Само допреди месец се говореше, че мнозинството във ВСС ще подкрепи Михайлов. Но в последните дни прогнозите са, че ВСС ще избере Георги Колев.
Слуховете накараха 14 неправителствени организации, сред които „Отворено общество“, Български адвокати за правата на човека, Център за либерални стратегии, БХК, ЦИД и др. да се усъмнят в прозрачността на избора и заподозряха конфликт на интереси сред членовете на ВСС. Те внесоха писмо с подобно съдържание във ВСС на 17 юни.
От СГС вчера изпратиха съобщение, от което става ясно, че Върховната касационна прокуратура не е разпореждала на ДАНС да започва проверка срещу председателя на съда Светлин Михайлов с мотива, че няма основание за подобен акт. От СГС твърдят, че има постъпил сигнал на Центъра за психологически изследвания, но в него липсват оплаквания срещу Светлин Михайлов. Преди седмици лидерът на РЗС Яне Янев се срещна с членовете на комисията по корупцията във Висшия съдебен съвет и внесе няколко сигнала срещу магистрати, включително и срещу председателя на СГС Светлин Михайлов. От РЗС твърдяха, че Михайлов с процедурни хватки е помогнал да се отнеме част от сградата на Центъра за психологически изследвания и да се даде на близко до „Мултигруп“ дружество.

Станете почитател на Класа