Георги Първанов: Разочарован съм от реализацията на мажоритарния вот

„Класа“

С всеки изминал ден се разочаровам все повече от начина, по който се реализира идеята за мажоритарните избори. Това заяви президентът Георги Първанов вчера по време на откриването на Деветия международен артфестивал в Скалния град на траките Перперикон.
Държавният глава уточни, че разочарованието му не е само заради закона, който ограничи броя на мажоритарните кандидати до 31.
"Това е най-малката беля. Имам усещането, че партиите не разбраха дълбокия смисъл на идеята и вместо да отворят ветрилото и да поканят хора, утвърдени с обществено лидерство, с доказан управленски опит и качества, те заложиха на партийни кандидатури. 90 на сто от мажоритарните кандидати са хора от партиите”, подчерта Първанов. Според него така се решават вътрешнопартийни проблеми, което е действително неглижиране на самата идея за личностния избор. Той обясни, че явно партиите и обществото още не са узрели за тази идея. Според президента неглижирането на мажоритарния елемент може да окаже неблагоприятно влияние върху окончателните резултати.
„В разгара на изборите не бих си позволил да правя негативни прогнози, но имам своите опасения и те не са изсмукани от пръстите. И ако преди една година, когато коментирах тези неща, мнозина ги поставяха под съмнение, сега имаме реалните данни от евроизборите”, подчерта Първанов. Той добави, че дори избирателната активност да е по-висока и някои от основните партии, които ще бъдат мандатоносители, да коригират резултатите си, радикални промени в съотношението нямало да настъпят. „Така че при това статукво ще бъде много трудно да се направи работещо правителство. А това правителство ни е изключително необходимо в условията на икономическа криза. Казвал съм го и пак ще повторя – икономическа криза плюс политическа нестабилност означава да се върнем години назад, може би в самото начало на прехода”, посочи още Първанов.

Станете почитател на Класа