Вежди Рашидов, мажоритарен кандидат за депутат и водач на листата на ГЕРБ в Кърджали: В Кърджали трябва да убедим хората да спрат да се страхуват


Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София. Награден с орден „Стара планина” през 2002 г. През 2006 г. той чества 30 години на професионалното си поприще. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина. Член е на Парижкия есенен салон и на Европейската академия за изкуства в Париж. Има много престижни международни награди.

- Г-н Рашидов, защо се съгласихте да участвате в изборите като мажоритарен кандидат и водач на листа на ГЕРБ в Кърджали?
- Явно е дошло времето. Писна ми от демагогията и лъжата. Същевременно много хора ме подстрекаваха, че човек не бива само да критикува в живота, а и реално да свърши работа и да помогне на другите, ако може. Друга причина да приема са хората в Кърджали. Това е моят край и знам, че те имат нужда някой да казва проблемите и нещата, които реално се случват, а не само да се предава информация по слухове.

- С какви послания ще привлечете хората да гласуват за вас?
- В Кърджали има един голям проблем – това е район, който е много по-различен като начин на гласуване и като отношение към избори в сравнение с всеки останал район в страната. Такива са може би само Разград, Шумен и още няколко района, където управлява ДПС. От всички разговори, които водя с хората, едно нещо ми прави впечатление и то се повтаря непрекъснато – това е страхът. Страх, че ако не гласуват, няма да им дадат дърва, ще ги изгонят от работа, няма да им купят тютюна или че няма да им изкупят млякото. Тук всички фирми, които изкупуват продукцията на жителите, са зависими от обръчите на определен кръг хора – Лютви Местан, Ремзи Осман, Ахмед Доган и цялото ДПС. Натискът е основно на икономическа основа.
Трябва да убедим лека-полека хората да спрат да се страхуват. Те трябва да имат някаква надежда и в нещо друго. Тук е създадено усещането, че са изоставени. Както и страхът, че няма на кого да се оплакват освен на ръководството на ДПС и че няма друг човек, на когото да се надяват и да си казват болките. Независимо от това има сериозно събуждане на голяма част от хората. В това е и голямата битка в града - да събудим желанието им да не ходят със страх на избори, а да могат свободно да избират това, което желаят. Това е смисълът – да имат възможност за друг избор.

- Преди дни от ДПС ви обявиха за враг номер 1 в Кърджали. Как се чувствате в това амплоа?
- Това говори за слабост. Когато избираш като гражданско поведение да посочваш врага на партията и на етноса си, това не говори за сила и сигурност. Подобно нещо може да излезе от устата на лакеи, които обслужват един човек, за чийто етнос не съм сигурен какъв е. Знае се, че Ахмед Доган е от цигански произход. Това показва, че аз много ги притеснявам. Но, дай Боже в моя, Родопския край ДПС да има такъв враг като мен.

- Съгласен ли сте с твърдението на зам.-председателя на ДПС Касим Дал, че освен неговата партия останалите политически формации включват твърде малко етнически турци в листите си?
- ГЕРБ е единствената партия, която обяви ясно и точно, че е отворена към всички български граждани, иначе аз не бих бил от ГЕРБ. Всички, които познават Вежди Рашидов, знаят, че ако няма ясни условия, не бих тръгнал нанякъде. През последните 20 години всички партии абдикираха от българските граждани с небългарски имена и произход. Това беше обмислена абдикация с цел да се създаде определена каста хора, които да бъдат роби на един човек.
И сега излизането от тази ситуация също е много сериозен процес, защото идеята е градена цели 20 години. Този процес определено е започнал, защото недоволството на хората ескалира. Те не желаят повече да бъдат лъгани, бедни, гладни и реагират - говорят вече по-открито. Ходим по селата, разговаряме човешки с хората, те не искат да бъдат мачкани, защото тук тотално ги мачкат. Това трябва да се види на място.

- Изселниците в Турция за кого ще гласуват? Питам ви, защото там има разкрити 122 секции?
- Изселниците в Турция са вън от проблемите в България. Те сигурно под контрол ще дойдат и ще гласуват за Ахмед Доган, защото за тях има значение единствено кой плаща. Формите за купуване на гласове са много, вариантите са хиляди и схемите си работят. Освен това у нас има едно съдопроизводство, което винаги освобождава всеки втори престъпник, а същевременно много лесно арестува достолепни и честни хора. Може би защото е по-лесно да бъдат задържани вторите. За първите никога няма доказателства. А за търговията с вот не виждам какви точно доказателства се търсят. Нали си давате сметка, че за да се хвърлят в една област 5 милиона лева за едни избори, означава, че става въпрос за много големи пари.

- Как гледате на кандидат-депутатите, които са обвиняеми или подсъдими?
- По този въпрос българското законодателство трябва много сериозно да се промени, защото това вече е подигравка с цялото общество. Тези кандидати могат да обезверят всички читави надежди в живота на хората.

- А как ще работите с тях, ако станете колеги в парламента?
- С депутатите в парламента няма какво да работя. Аз съм решил да работя с хората, които са ме избрали. Това ще е и моята работа, ако стана депутат. Защото в Кърджалийско има села, където политици и до днес не са стъпвали. Правят избори само чрез хората, които управляват общините, и чрез кръговете от фирми. Има села, където не е стъпил кракът нито на Ахмед Доган, нито на Лютви Местан. Само че техните хора тук работят усилено. Направена е икономическата схема и тя работи. Така че ще работя с избирателите, няма какво да правя с депутатите в парламента. Последните са ми по-малко интересни.

- Има ли в ГЕРБ предварителни проучвания какви са шансовете да спечелите мандат?
- Както във всички партии, така и в ГЕРБ има такива проучвания. Шансовете са големи, тъй като недоволството на хората е нараснало за сметка на предишните години. Това са шансовете, защото в цяла България основен е негативният вот. Той предопределя и гласовете на избирателите. Хората са недоволни и искат промяна. И в Кърджали също започва този процес да се развива. Шансовете ще ги видим накрая, нека да не гадаем.

- Да разбирам ли, че разчитате предимно на негативния вот?
- Не е въпросът дали аз разчитам, а хората на какво разчитат. При негативния вот просто пада доверието, което те са имали до вчера в т. Нар. политически елит и търсят надеждата си някъде другаде. Негативният вот не е нищо друго освен това, че народът продължава да търси онази партия или лице, което би могло да работи в полза на хората. Той не бива да се разглежда като наказание за някого. Наказанието е за тези, които живеят зле и бедно. Негативният вот е надеждата на тези, които са изгубили щастието си и започват да го търсят на друго място. На неговата основа е създадена ГЕРБ, както и други партии от политическия спектър.

- Според вас какви са реалните шансове за управление на ГЕРБ и Синята коалиция след изборите?
- За това ще питате Бойко Борисов. Не съм член на ГЕРБ и не мога да правя политически изводи.

- А смятате ли да станете член на ГЕРБ?
- На 60 години ще е трудно. Преди години не можах да стана член на БКП, въпреки че най-много там исках да членувам по времето на социализма. Но не ме приеха, защото съм бил неблагонадежден. Вече на тази възраст ми е късно да ставам партиен член.

- С какво ще бъдете полезен на българските граждани в парламента?
- Ако до вчера съм бил полезен, като казвам по медиите, че Ахмед Доган е крадец и че Иван Костов е крадец, сега ще го казвам от името на хората, които са ме избрали. Ще ми чувате гласа по-често. Аз ще говоря от името на хората, които имат нужда да кажат нещо.

- Какви са вашите законодателни приоритети или идеи за промени?
- Вижте, аз съм една мравка в тази история. Като културтрегер мога да променям само неща, от които разбирам. Основната идея обаче е да бъда мегафон за проблемите на хората.


Интервюто взе Димитър Драганов

Станете почитател на Класа