Бунт в СДС срещу Мартин Димитров заради листите

Димитър Драганов

Местни структури на СДС скочиха срещу лидера си Мартин Димитров в понеделник вечерта. Поводът: пренареждането на листите с кандидат-депутати в последния момент в събота. С декларации на столичните и русенските сини активисти протестираха срещу смяната на водачи за 41-вото Народно събрание.
На заседание на 15 юни в читалището на „Красно село“ най-голямата местна структура на СДС – софийската, прие позиция, според която на много места в страната уставът на партията е грубо нарушен.
„Правилата, които най-висшият ни ръководен орган – Националният съвет, прие единодушно, бяха потъпкани демонстративно от страна на част от партийното ръководство, начело с председателя на СДС Мартин Димитров“, пише в позицията им. Те протестират срещу налагането на синия лидер като водач на листата в 24-ти МИР на мястото на Иван Сотиров, който спечели вътрешнопартийните избори.
„Мартин Димитров се яви на две места на вътрешни избори - в Плевен и Пловдив, и спечели и на двете места. Но той в София не се яви. Ако се опасява, че не може да спечели доверието на избирателите в този район, с какво самочувствие той се явява на тези избори”, коментира вчера Бориславов. Той обясни, че от СДС-София не са против коалиция с ДСБ, но искат тя да е направена на равноправно сътрудничество, а не чрез задушаване на един от участниците.
Според него има опасност от поглъщане на СДС по схемата на троянския кон. Сините в столицата са убедени, че ще има опити са претопяване на партията след изборите и създаването на нов проект – Синя партия. Структурата поиска Иван Костов и Мартин Димитров да излязат и директно да си признаят, че има идеи за нов десен проект, за да знаят хората какво се случва.
Същевременно областната и общинската организации на СДС-Русе излязоха с декларация, с която протестират срещу противоуставното и еднолично според тях решение на Мартин Димитров да извади от кандидатдепутатската листа спечелилия с почти пълно мнозинство вътрешен вот Румен Христов, съобщиха ръководствата на СДС. С пълно единодушие Румен Христов беше отново предложен за кандидат за председател на СДС на предстоящите по устав вътрешнопартийни избори, които ще се проведат през есента.
Във Варна също не са доволни от преразпределението, но бяха категорични, че ще търсят сметка на лидера си след изборите. „Стиснали сме зъби и работим за Александър Йорданов, който е втори в листата“, коментираха пред „Класа“ сини активисти от морската столица.
Лидерът Мартин Димитров пое отговорността за пренареждането на листите в някои райони. В Габрово той коментира, че кандидатите за народни представители трябва да са хора с качества, лоялни към синята идея. “Аз нося отговорността, когато убеждавам гражданите да гласуват за кандидатите в листите“, категоричен бе Димитров.

Станете почитател на Класа