Tатяна Дончева обяви, че напуска политиката

“Класа”

Червената депутатка Татяна Дончева напуска политиката. Това обяви самата тя след вчерашния пленум на Висшия съвет на БСП, по време на който бяха одобрени кандидатите за евродепутати на левицата. Очакваше се Дончева да влезе в битката за Страсбург, но отпадна в последния момент.
„За партията и за лявата идея може да се работи, без да си парламентарист и без да си министър“, коментира Дончева след заседанието на червените. Тя обясни решението си с несъгласието си с начина, по който в БСП се определя кой какъв става. По думите й това се решава от много тесен кръг лица в партията – от Сергей Станишев и съветниците му. Дончева обясни, че проблемът не е, че е била назад в проектолистата за евродепутати или че е извадена от нея. „Политическата реклама в българския политически живот е надхвърлила всякаква здравословност и няма място за един нормално мислещ човек, който цял живот се е занимавал с реални неща. При това положение аз не виждам участието си в момента и в националния парламент. Защо трябва да се подчиня на тези правила и да правя тези същите дивотии“, каза още Дончева. Тя посочи, че не напуска БСП, но няма да участва в изборите за 41-во Народно събрание. Татяна Дончева е депутат трети мандат от БСП.
Освен нея от листата отпадна изненадващо и вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева. На първо място сред претендентите се класира външният министър Ивайло Калфин. „Това е ясен политически знак както към членовете и симпатизантите на левицата, така и към по-широк кръг от избиратели“, коментира председателят на партията Сергей Станишев. Той допълни, че Калфин е допринесъл много за членството на България в ЕС и има много висок рейтинг. „Предложението да водя листата е чест и отговорност, приемам го
като оценка за свършената работа от всички, които се занимаваха с външната политика на страната в последните години“, коментира външният министър. На втора позиция застава досегашният евродепутат Илияна Йотова, а на трета - колегата й Кристиан Вигенин. На четвърто и пето място са съответно пак настоящи евродепутати от БСП Евгени Кирилов и Маруся Любчева, а за шестото място е номиниран Румян Русинов – зам.-директор на ромския фонд.

Станете почитател на Класа