Очакват КС да отмени мажоритарния вот

Конституционният съд (КС) ще отмени промените в Закона за избор на народни представители, за които беше сезиран. Това заяви вчера пред БНР депутатът от БСП Георги Близнашки.
Единствен от левите депутати той подкрепи жалбите на опозицията до съда срещу текстове от промените, които въвеждат 31 мажоритарни кандидати. Решението на КС по този казус ще бъде знаково, заяви Близнашки.
Според него, ако КС уважи жалбата, ще има достатъчно време законът да бъде преработен и да се мисли за увеличаване на броя на мажоритарните кандидати.
Според бившия председател на КС Неделчо Беронов с въвеждането на мажоритарен избор на 31 депутати са нарушени два конституционни принципа: за общо и равно избирателно право.
В различните избирателни райони гласът на гражданина ще има различна тежест и още - в мажоритарния вот ще участват на практика само хората в България, затова се нарушава и общото избирателно право, аргументира се Беронов.
Решенията на Конституционния съд нямат обратно действие, уточни той в отговор на въпрос какво би последвало, ако съдът се произнесе, че текстовете противоречат на основния закон.
Междувременно евродепутатът от ПЕС Кристиян Вигенин заяви, че във вторник БСП ще утвърди евролистата си, а на 13 май тя ще бъде гласувана на Национален съвет.

Станете почитател на Класа