Конституционният съд се произнася за мажоритарния вот

Иглика Горанова

Конституционният съд ще се произнесе идната седмица по жалбата на 70 народни представители, които атакуват новия избирателен закон в частта му за мажориталния вот и 8% бариера. Това съобщиха пред „Класа“ депутати от управляващото мнозинство. Според тях докладчик по делото ще бъде Васил Гоцев, бивш депутат от СДС и министър на правосъдието в кабинета „Костов“, което прави изхода от това дело много интересен.
Вчера от КС потвърдиха, че са допуснали за разглеждане по същество искането за установяване противоконституционността на текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители. Подписката с искането бе внесена в съда на 30 април и бе подкрепена от десните, НДСВ, както и депутата от БСП Георги Близнашки.
Според жалбата мажоритарната квота нарушава един от основните принципи на конституцията – равенството на гласа, тъй като един народен представител може да бъде избран с различен брой гласове в зависимост от избирателния закон. Ако пък независим мажоритарен кандидат бъде избран за министър, неговото депутатско място ще остане празно. Така парламентът ще остане с по-малко от 240 народни представители, което ще го направи нелегитимен. Изборната бариера за коалиции пък била в противовес на конституционната разпоредба за плурализма.
„Поздравявам КС за това, че е допуснал жалбата“, коментира пред „Класа“ юристът Огнян Герджиков от НДСВ. Той заяви, че ако КС се произнесе в полза на жалбоподавателите, Народното събрание много спешно трябва да отмени частта за мажоритарния вот. „Този закон е пуснал метастази и в други закони, така че е нужна много работа“, обясни Герджиков. Жълтите изчислили, че има шансове жалбата на парламентаристите да мине, защото политическото влияние в КС било разнородно. „Очертава се да заседаваме непрекъснато до 29 май – събота, неделя, понеделник, вторник, докато приключим“, обясни Станимир Илчев, говорител на царската партия.
„Ако се стигне до такъв сценарий, най-вероятно ще се откажем от мажоритарния вот“, потвърдиха пред „Класа“ и депутати от БСП. Левите заявиха, че вариантът да бъдат приети 58 мажоритарни депутати и прерайониране на страната просто няма как да се случи, защото никой няма да ги подкрепи. ДПС са твърдо против такъв вариант.
„Смятам, че е малко вероятно КС да се произнесе в полза на жалбата срещу закона, защото и сега депутатите се избират с различен брой гласове. Това е и проблем на системата Д'ОНТ“, обясни пред „Класа“ депутатът от ДПС Четин Казак. Според него, ако все пак се стигне до такъв вариант, не е проблем мажоритарният елемент да отпадне.
„Прогнозата ми е, че ако КС се произнесе в полза на жалбата, ще провеждаме изборите по стария закон“, каза пред „Класа“ лидерът на БНД Николай Свинаров. Той не изключи и възможността, ако парламентът се забави с промените в изборното законодателство, да се наложи парламентарният вот да бъде отложен за август.

Станете почитател на Класа