Божидар Димитров предложи орден "Стара планина" за спасителите

Министърът без портфейл Божидар Димитров обеща вчера да задейства процедура за награждаване с орден на хората, участвали в спасяването на българите от потъналия в Охридското езеро кораб „Илинден“.
От администрацията на президента съобщиха пред „Класа“, че предложението за награждаване с орден трябва да се направи първо от Министерския съвет.
Божидар Димитров припомни вчера, че корабът „Илинден“ е бил построен преди 85 години. По думите му най-големият фактор за инцидента, при който загинаха 15 българи, е старостта на машината, но може да е имало и повреда в двигателя. Според министър Димитров е имало още две престъпления, които са на корабната администрация. Тя е позволила на кораба да превозва туристи и не е взела под внимание това, че в него не е имало спасителни средства. „Би трябвало всеки да има под седалката си жилетка или пояс, както и на борда да има спасителни салове, които се отварят автоматично при инцидент“, коментира Димитров. Той изрази мнението, че документите за застраховката на кораба в „Лойд“ били фалшиви. „Това е най-реномираната фирма и никога не би застраховала подобен кораб, по-скоро „Лойд“ би го поискал за музея си“, допълни министърът без портфейл.
Думите на Божидар Димитров, че шхуната всъщност нямала застраховка, бяха потвърдени и от капитана на кораба „Александрия“ Зоран Гилевски, който участва при спасяването на българите по време на трагичния инцидент.

Станете почитател на Класа