Дянков: Закриваме всички държавни агенции

За мен най- важният проблем е, че "Информационно обслужване" не работи по най-важното - за електронно правителство. Дори получих доклад от тях на хартия, а не по мейл. Там работят 850 души, от които 300 са програмисти, а 450 са администратори, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред бТВ.
Няма да стане назначаването на ген. Атанас Атанасов за ръководител на "Информационно обслужване", а ще бъде назначен специалист по електронно правителство. Там трябва да работят цивилни, а не генерали. В събота и в неделя се виждахме по няколко пъти с премиера Борисов. Трябва да се направи административна реформа и, за да ни помогне за кризата и хората, които работят в администрацията да отидат и в провинцията, където има необходимост. В момента в България има десетина-двайсет агенции, които са съсредоточени в София. Ние ще закрием всички агенции и част от услугите ще се изтеглят от София, за да не стоят чиновниците само зад бюрата и да си говорят, а да отидат по провинцията и да извършват услугите. Реформите трябва да станат в първите дни на управление, това съм го научил в Световната банка. Аз се занимавам само с реформи, а на премиерът работата е да изчисти това, което пречи. Експертите като мен се занимават с бюджетните проблеми, а трябва да се види и кой е отговорен. Кой е отговорен, например, защо нямаме електронно правителство. Много съм впечатлен от г-н Борисов, както вчера говорихме за дефицита в Министерство на здравеопазването, а после за административната реформа. Той върви пред нас и ще направим неща, които не са правени 20 г. Премиерът иска да закрие Енергийния холдинг, защото той не си е вършил работата, подчерта Дянков.
В Енергийния холдинг не знаят да работят с финанси или се правят, че не знаят. 4 млрд. лева се губят в енергетиката, но за в бъдеще ще ги спрем. Над милиард е изхарчен за АЕЦ "Белене" и то главно за консултантски услуги, а като идете в "Белене" ще видите една поляна. 400 млн евро е консултираното как от бетон да стане отново поляна - всеки 5-6 години от поляна става бетон и след това обратно, описа ситуацията Дянков. В НЕК са влизали и други пари, които са изхарчени, но къде са отивали не е ясно. Ние знаем, че са похарчени 4 млрд. лева, защото са от бюджета, но не знаем къде са отишли, подчерта вицепремиерът.
В агенция "Митници" ще има много промени и още до края на седмицата ще се види как е организирана работата. И хората, които пречат, ще бъдат извън системата. Само за седмицата губим по едно перо 12 млн. лева, а за година над 650 млн милиона, а като прибавим и другите пера, какво става. Фирмите си мислят че сме спрели всичко това за ден ли седмица, но ще го правим всеки ден. Като го направихме за зеленчуците на Кулата, паднаха с 60% незаконно внесените от Македония. Така за седмица видяхме, че сивият сектор не е 10-20%, а 90%, категоричен е Симеон Дянков. С Бойко Борисов и Ваньо Танов говорихме за митниците през уикенда. До края на седмицата директорът на митниците ще даде плана за софийската митница, после на Пловдив и т.н. Така ще бъдат разпределени и хората. Борисов каза да се действа бързо, защото течът в митниците е огромен също - 4 млрд лева. Икономическа ситуация в средата на следващата година ще се подобри, няма да замразяваме пенсиите и ще ги вдигнем още от 1 януари, за което ще са необходими 220 млн. лева, а през юли вече съм убеден ще имаме по-големи възможности.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа