Искра Фидосова: Проблемът с фалшивите лични карти е от 10 години

Станислав Петров

Няма нотариус в страната, на когото печатите да не са подправяни, а проблемът с опитите за измами с фалшиви лични карти стои повече от 10 години. Това каза вчера пред БНР Искра Фидосова, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента. Според нея нотариусите нямат възможност да установят доколко една лична карта е фалшива и кое лице се легитимира с нея. „В случай като този, нарушение на нотариуса няма“, коментира Фидосова.
Проблемът с фалшивите документи и мястото на нотариусите в него нашумя отново миналата седмица, когато от МВР разбиха група от 7 души, които с фалшиво пълномощно се опитаха да продадат имота на възрастни хора от столичния квартал „Св. Троица“. Макар и индиректно, името на Фидосова беше замесено в случая. В четвъртък, 27 август, стана ясно, че едно от пълномощните, намерени при обиски в домовете и офисите на арестуваните от групата, е заверено от един от помощник-нотариусите й. „Знам, че съществуват такива групи за измами, но за конкретната от миналата седмица не ми е известно нищо“, каза Фидосова.
„Фалшивите лични карти и подправените подписи и печати са ежедневие за нас“, коментира пред „Класа“ Красимир Катранджиев, член на Съвета на нотариусите. Той допълни, че вече се работи по промяна на законодателството, защото по начина, по който сега са направени законите, нотариусите не могат да ползват базата данни на полицията и трудно се ориентират за истинността на даден документ.

Станете почитател на Класа