Пожарът край Атина се разраства и обхваща районите на Кифися и Варкиза

Една голяма част от северния район на Атина е обхванат от пожара. Обхванат е районът на Кифися, както и районът на Варкиза, в непосредствена близост до морето. Периметърът на пожара е 30-40 километра. Това каза пред Агенция „Фокус” Иван Петрински – главен редактор на в-к „Български новини” в Атина.
Петрински обясни, че пожарът се простира по периферията от единия до другия край на Атина и се разраства поради разразилите се ветрове. „Вече е обхванат района на Варкиза, който е в другия край на Атина. Той се намира на морето и е доста известен район с плажове. Пожарът се разраства като разстоянието от първоначалното огнище на пожара е 30 км. Пожарите се сливат по периферията и достига до брега на морета”, посочи Петрински. Той каза още, че в близост до Кифися, който по думите му е „богаташки квартал” в съседство се намира квартала, в който е посолството ни. „Там се намират и най-много българи. Над цяла Атина има огромен черен облак”, посочи Петрински.
„Десетки пожарникарски коли и стотици пожарникари са ангажирани с потушаването на огнената стихия. Няколко хеликоптера и самолета също също работят, но облаците дим са опасни за летателните машини. Така че, властите разчитат предимно на наземно гасене на пожара”, обясни Петрински
Той каза още, че правителството и градската управа са обявили извънредно положение. „В район около 40 километра около Атина се готви евакуация на населението. Нямаме информация за българи, които да са евакуирани, но по принцип това са райони, в които има доста българи, които живеят и работят по домовете. В Атина се предполага, че живеят около 50 000 българи”, посочи Петрински.
По думите му засега властите не излизат с конкретна причина, която да изтъкват, но Атина е доста сух район и растителността е суха и лесно запалима.

Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа