ГЕРБ предлагат Искров да бъде преизбран

Предложихме Иван Искров да бъде преизбран като управител на БНБ, за да запазим финансовата и макроикономическата стабилност на страната, заяви Стоян Мавродиев от ГЕРБ, който след редовното заседание на парламента е внесъл в деловодството на Народното събрание предложението за втори мандат на Искров, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Необходима е приемственост в работата на БНБ и управлението и мениджмънта на БНБ в условия на криза, а Искров е доказал своя професионализъм, обясни Мавродиев. Според него подаването на оставка от страна на Искров е знак за висок морал, зачитане на волята на българските избиратели и уважение към спазването на законите в страната. Изборът на предишното Народно събрание е свързан с редица законови нарушения, отбеляза той и припомни,че всяка една друга парламентарна група има възможност да предложи свой кандидат за управител на БНБ. Процедурно подуправителят на БНБ се предлага от управителя, въпреки, че също се избира от парламента.
БГНЕС припомня, че рано тази сутрин преди извънредното заседание на парламента управителят на БНБ Иван Искров депозира оставката си пред Народното събрание. Мотивите му за това са, че и той самият е избран заедно със заместника си Николай Неновски предсрочно на заседанието на 40 – то Народно събрание на 28 май. В официалното си искане до парламента управителят на БНБ благодари на народните представители, които са го избрали за втори мандат и на премиера Бойко Борисов за добрите думи, които е казал за него. Със 158 гласа „за“ от 175 присъстващи депутати парламентът реши в началото на заседанието да промени втора точка от дневния си ред, която вече става „избор на нов управител и подуправител на БНБ“. Народното събрание прие оставката на Иван Искров като управител на БНБ и гласува за смяната на подуправителя Николай Неновски.
146 народни представители бяха „за“. Единствено депутати от ДПС и Коалиция за България гласуваха против това решение, но събраха едва 59 гласа. Бившият премиер и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че е изненадан от оставката на управителя на БНБ Иван Искров и предположи, че това негово действие може да е въпрос на чест, тъй като Искров е човек с чувство за достойнство.Въпрос на решение на управляващото мнозинство е кого да предложи да заеме поста на управител на банката след 10 октомври, допълни Станишев. Кандидатурата на БСП за тази позиция зависи именно от предложението, което ще дойде от страна на ГЕРБ. Не само Станишев беше изненадан от оставката на управителя на БНБ - Стоян Мавродиев от ГЕРБ сподели, че също не очаквал подобно действие и не е изключен варианта отново Искров да бъде предложен на позицията, тъй като е добър професионалист.

Станете почитател на Класа