БСК: Международната статистика доказва контрабандата със зеленчуци

За периода 2004 – 2008 година в България средно годишно се внасят 105 милиона тона домати, чушки, лук, картофи, зеле, моркови, краставици, на стойност повече от 30 милиона щ.д. общо.
Балансът от износа и вноса на тези зеленчуци е по-скоро диагноза за липсата на българско производство, съобщиха от пресцентъра на Българската стопанска камара. Само при краставиците имаме положителен външнотърговски баланс, както в стойност (щ.д.), така и в натура (тонове). За 2008 г. са внесени повече от 6 хиляди тона краставици на стойност повече от 5 милиона щ.д. Основните доставчици са Турция, Гърция, Македония, Испания, Чехия и Холандия. Нямаме огледалните данни на Турция и Македония. Огледалната статистика е достъпна за Гърция, Испания, Чехия, Холандия. Устойчиви различия в българските цени при вноса и износните гръцки цени са в диапазона от 22 % до 36 % за тези пет години. За 2008 гръцкият износ е с 74 % в щ.д. и 42% в тонове повече от внесените според българските данни краставици. За Испания разликите за същата година в щ.д. са 188 % и в тонове 77 %. . За всичките останали зеленчуци - домати, чушки, лук, картофи, зеле, моркови имаме упорит отрицателен баланс между износа и вноса, както в щ.д. така и в натура (тонове).
Балансът между износа и вноса при доматите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 г. българското отрицателно „доматено” салдо е 52 000 тона или 39 милиона щ.д. Внасяме от Турция, Македония, Йордания, Испания, Гърция, Чехия, Холандия, Италия и др. Огледалната статистика показва значителни различия с Испания, Гърция, Чехия за 2008 г., макар и в различни посоки.
Балансът между износа и вноса при чушките е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 г. отрицателното салдо при чушките е повече от 9 милиона щ.д. или повече от 28 хиляди тона в натура. Внасяме от Турция, Македония, Гърция, Холандия и др. През последните 5 години огледалната статистика показва разлики във вносната цена от Гърция в диапазона между 16 % и 34 %.
Балансът при лука е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. За 2008 г. сме внесли лук в повече от 25 хиляди тона или 2,5 милиона щ.д. Доставчици са Турция, Македония, Холандия, Полша, Гърция и др. Огледалната статистика показа съществени различия при вноса от Холандия и Гърция за 2008 година.
Балансът при картофите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 сме внесли повече от 13 хиляди тона или повече от 3 милиона щ.д. картофи от Германия, Гърция, Румъния, Холандия, Полша. Средно годишната вносна цена е била от 15 стотинки за килограм през 2004 до 35 стотинки за 2008 г., изчислено при курс 1,5 лв. за щ.д. Разликите в огледалната статистика с Гърция за 2008 г., например, са близо 260 % в стойностно отношение и близо 85 % в натурално отношение: при декларирани от гръцка страна 2734 тона картофи износ за България на стойност 952 000 щ.д., у нас при вноса са декларирани 1471 тона на стойност 265 000 щ.д.
Балансът при зелето е отрицателен на стойност повече от 1 милион щ.д. за 2008 г. или 9 хиляди тона. Внасяме основно от Македония, Турция, Гърция, Холандия, Полша. Огледалната статистика показва значителни разлики с Гърция, Холандия и Полша.
Балансът при морковите е постоянно и растящо отрицателен за последните пет години. През 2008 сме внесли повече моркови за повече от 1 милион щ.д. или повече от 8 хиляди тона. Доставчици са Турция, Гърция, Италия. Огледалната статистика също показва някои съществени отклонения.
Българското производство на зеленчуци има структурни и стратегически проблеми, като средствата на външнотърговската политика не могат да предложат стратегическо решение. В краткосрочен план трябва максимално да се използват тарифните и нетарифните мерки на външнотърговската политика за защита на българските производители и потребители.
Специално внимание на изпълнителната власт и на браншовите структури трябва да бъде търговията със зеленчуци с Турция, Гърция, Македония и други държави със съществени различия на българските и техните външнотърговски данни.
Комитетът по търговска политика на БСК има желание и готовността за обсъждане на конкретни срочни действия в интерес на българските производители и потребители.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа