Борсите за плодове и зеленчуци масово не издават документи

Само за един час в периода от 16 до 17 ч. вчера, 10.08.2009 г., инспекторите на НАП са засекли 3 ТИР-а, превозващи плодове и зеленчуци, за които не са представени никакви документи за произход, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).
Фирмите, които са превозвали продукцията ще бъдат проверени още днес. От 6 ч. тази сутрин служители на НАП следят за движението на стоки в най-големите тържища за продажба на земеделска продукция. Масова практика в тържището в столичния квартал Дружба се е оказала продажбата на големи количества плодове и зеленчуци без документи. Търговците не са отчели продажбите си на касовите апарати, а 10 камиона, напускащи борсата не са могли да представят фактури, за току-що закупената стока.
В близките дни започва и т.нар постоянно наблюдение от инспектори на НАП в борсите за продажба на селскостопанска продукция. Това е подход, при който данъчен служител се легитимира и присъства в търговския обект през целия работен ден в продължение на дни или седмици. Досегашната практика на НАП показва, че в дните на наблюдение оборотите на търговците се увеличават от пет до сто пъти. Продължителното наблюдение дава право на НАП да докаже по време на ревизия, че отчетените в присъствието на инспектор обороти са реални и да се поиска плащането на данъци за укрити обороти в миналото. Акцията е разпоредена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов във връзка с данните, които министърът на финансите Симеон Дянков е получил за масов контрабанден внос и укриване на продажби от търговци на селскостопанска продукция.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа