Съпругата на моряка Панко Тодоров ще съди работодателите му

Морякът Панко Тодоров най-вероятно е бил оставен на доизживяване преди намесата на премиера Бойко Борисов, тъй като застраховката му живот е на стойност 20 000 долара, а лечението му е много по-скъпо. България има право да си възстанови всички разходи за лечението и репатрирането му. Това съобщи днес във Варна председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Според Велков тези разходи трябва да се поемат на първо място от собственика на кораба, след това от страната, под чийто флаг плава той или от държавата, в която е станал инцидента и чак на последно място от страната, чийто поданик е пострадалия.
Съпругата на фитера Панко Тодоров – Елена заяви днес, че обмисля да съди фирмите "Булкон" и "Комбитрейд". Вчера тя им е изпратила и писма, в които ги призовава да поемат лечението му. Според нея мъжът й е претърпял инцидента, тъй като условията на труд са били много лоши. Нямало е нито достатъчно храна, нито вода, а температурите са били много високи. Елена допълни, че освен съпругът й в болница е бил и негов колега от Каварна – Янко, но той се е възстановил за два дни и е бил изписан от лечебното заведение. Съпругата на Тодоров каза още, че е писала две писма с молба за помощ още до предното правителство, но са й отговорили, че в момента нямат финансова възможност да помогнат на съпруга й, но ще следят лечението му по дипломатически път. Тя уточни, че в момента състоянието на съпруга й, който е с исхемичен инсулт, се подобрява. Според лекарите във Военно-медицинска академия с течение на времето той ще се възстанови напълно. Елена призна още, че е член на ГЕРБ, но според нея това не е в основата на намесата на премиера Бойко Борисов.
БГНЕС припомня, че 50-годишният Панко Тодоров на 27 май 2009 г. е заминал на рейс с кораб "Пагане", който плава под панамски флаг с още трима негови колеги – моряк, рулеви и готвач. Притежател на плавателния съд е фирма "Булкон", която е регистрирана в кипърския град Лимасол. Нейн собственик е небезизвестният Пламен Дионисиев. Инцидентът с Тодоров се разиграва на 6 юни на иранското пристанище Бандар Абас. В края на юли министър председателят Бойко Борисов разпореди незабавно да бъде изпратен самолет, като бъде заплатен полетът, с който ще бъде транспортиран Панко Тодоров до Р България.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа