Нинова:Премиерът да дойде в парламента да обясни как ще харчи 2 млрд.лв, а не да говори за мазнинки

Нинова:Премиерът да дойде в парламента да обясни как ще харчи 2 млрд.лв, а не да говори за мазнинки
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.07.2020
  • Share:

Това, което правите днес с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България, категорично заяви председателят на БСП

Настояваме министър-председателят да дойде в парламента и да обясни пред депутатите как ще бъдат изхарчени парите от плана за възстановяване от ковид-кризата - с числа, а да не говори за мазнинки!

Това поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра декларация от името на група от парламетарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Лидерът на БСП заяви, че управляващите предлагат дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания.  

Корнелия Нинова отчете, че премиерът трябва да обясни откъде идват тези 2 млрд., как ще бъдат компенсирани и да се дебатира как тези пари ще стигнат до семействата, малкия и среден бизнес.

Според нея с това, което се прави днес, се налива още масло в огъня на протестите.

"Не го ли разбирате? Смирете се поне малко. Погледнете, че има Конституция и закони на държавата. Прочетете поне текста, в който пише, че сме парламентарна република", изтъкна още Нинова.

"Едно от исканията на протестите на улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България.

Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер над 2 млрд. в помощ на икономиката и хората за възстановяване от кризата. Той ги обяви - пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са му лични пари. Не, това са парите на българските граждани.

Вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализацията на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Дори не управляващото мнозинство. Предлага ги един депутат от коалиционен партньор", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че управляващите предлагат промени в Закона за местните данъци и такси промяна на ДДС за вино и бира.

"Нормален парламентаризъм ли е това, според вас? Освен това предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и своята позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 млрд. лв. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 млн. избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план", изтъкна Нинова.

По думите й това още не е минало на комисия.

"Тепърва ще има комисия, която ще разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство - няма парламентарна група на ГЕРБ - кой носи отговорността за тези предложения. Кой носи отговорността, че не давате никакви гаранции 700-те млн. за бизнеса, че ще стигнат там, където им е мястото, а няма да му отидат в чекмеджето", заяви още лидерът на БСП.

Пълен текст на декларацията на ПГ на "БСП за България"

Едно от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате

Г-жо председател и народни представители от управляващото мнозинство,

Едно от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаването на парламентаризма и още един факт за налагане на еднолична власт в България. Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер на 2 милиарда лева в помощ на икономиката и хората, за възстановяване от кризата. Той ги обяви, пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са личните му пари.

Не, това са парите на българските граждани. И вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализация на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Предлага един депутат от коалиционен партньор - в закона за местните данъци и такси, промяна на ДДС върху вино и бира. Нормален парламентаризъм ли е това след вас? Още повече, че го предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 милиарда лева. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време лицемерно говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза. И лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 милион избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план. При това още не е минало на комисия, тепърва ще има комисия, която да разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство, няма ПГ на ГЕРБ. Кой тогава носи отговорността за тези предложения? Кой носи отговорността, че парите ще отидат там, където им е мястото, а няма да отидат в чекмеджето му.

Второ, в днешния дневен ред предлагате второ гласуване на Закона за социалните услуги.

Уважаеми колеги,

От „БСП за България“ внесохме пред КС жалба и той се произнесе, че има текстове, които са противоконституционни. На базата на това направихме предложения на второ четене. Всичките ги отхвърлихте. Подавате ли сте били ръка - на кого? На тези семейства, които се тревожат за децата си? На опозицията ли? На никого. Самодоволни, самодостатъчни, предлагате дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания, който е обратен на това, които искат хората. Затова гласувахме против този дневен ред и затова настояваме министър-председателят да дойде в парламента – и да не говори за „мазнинки “, това може да го говори на улицата, тук да дойде с числа - какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, откъде идват тези 2 милиарда и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората – до семействата, до домакинствата, до малкия и средния бизнес, а не в джобовете на обкръжението ви. С това, което правите днес, наливате още масло в огъня на протестите, не го ли разбирате.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа