Какъв модел за управление на евросредствата ще избере кабинетът, ще стане ясно в края на месеца

София. Министрите на ГЕРБ от ведомствата с европейски програми ще направят оценка на всички проекти със сключени договори за финансиране. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове в Народното събрание финансистът Светлин Танчев. Министрите ще направят и анализ на досегашната работа на управляващите органи по европрограмите.
Едва след това новото правителство ще избере свой модел за управлението и контрола на европейските фондове у нас. Това трябва да стане до края на август, каза депутатът.
Съществуват различни варианти – не е изключено да има обединяване на няколко управляващи органи на оперативни програми в един орган или пък ще бъде създадена агенция към финансовия министър, която да управлява всички европрограми. Всичко това все още е под въпрос.
Светлин Танчев обясни още, че към този момент от ГЕРБ се обединяват около идеята, че трябва да има опростяване на механизма на усвояването на средствата, които ЕС предоставя на България до 2013 г.
„Всички се обединяваме около това, че наистина трябва да има опростяване на механизмите за усвояване на средствата и трябва да има съсредоточаване на отговорността някъде – дали ще е в комисията, която ръководя аз или в Министерството на финансите – това ще е нещо, което трябва да обмислим през този месец”, каза той. „Ние имаме седем управляващи органи на оперативни програми, които са независими и си правят каквото си искат. Реално обаче те зависят едни от друг и това е било предпоставка всеки да казва, че другият е виновен за това, че нещо е забавено”, обясни Светлин Танчев.
Същевременно обаче от ГЕРБ осъзнават, че евентуална рязка промяна на досегашния модел може да доведе и до сериозно забавяне в усвояването на еврофондовете, които в условия на криза са изключително важни за икономиката на България. Както е известно преместването на европейските програми изисква да бъдат направени нови акредитации в Брюксел, а това е сравнително тежка процедура.
„Имаме предвид, че вече са забавени доста някои срокове, че рискуваме да загубим доста пари – затова нямаме възможност да правим кой знае какви реални промени”, обясни депутатът. В рамките на програмния период до 2013 г. е трудно да има кардинални промени на българския механизъм, защото ще бъде блокиран процесът по усвояване на европарите.
По думите на финансиста досегашното управление на европейските средства е било доста неефективно. „Нямаме огромно доверие в тези доклади от членовете на предходния кабинет, които досега са правени с високите стойности на усвояване, които се тръбяха по медии”, коментира още той.
„Трябва внимателно да помислим какви фини настройки може да направим, така че системата и бизнесът да не усетят промяната в негативен ефект”, допълни той.
След закриването на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), управляваната от него Оперативна програма „Административен капацитет” вероятно ще премине към Министерството на финансите, което управлява Оперативна програма „Техническа помощ”.
Галина ДИМОВА

Информационна агенция "Фокус"


Станете почитател на Класа