Зам.-министър Красимир Живков участвал в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

Зам.-министър Красимир Живков участвал в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    28.05.2020
  • Share:

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци. Ще му бъде повдигнато обвинение за внос на отпадъци от Италия, заяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Красимир Живков е указвал натиск да се дават разрешения за внос на отпадъци. Задържани са шестима души, след тях и зам.-министърът на екологията. По-рано днес той беше отведен на разпит в Спецпрокуратурата.

Милева съобщи, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна - София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата.

 

 

Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец.

Според източници на "По света и у нас" са обискирани и имоти на братята Пламен и Атанас Бобокови.

По неофициална информация, именно на техни фирми, в качеството си на зам.-министър, Живков е издал разрешителни за вноса на стотици тонове отпадъци от Апенините.

В дома и вилата на Живков разследващите са намерили документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

Фирми на Бобокови имат площадки за съхранение, но не разполагат с инсталации за преработка. Голяма част от внесените от Италия отпадъци се оказаха несепарирани и негодни за преработка или горене, което ги превръща в обикновен боклук.

Повече от 4 часа продължи обискът на спецпрокуратурата и разследващите в Министерството на околната среда в присъствието на Красимир Живков. Малко след 13.00 часа той напусна сградата на ековедомството, придружаван от прокурора Ангел Кънев и съпровождан от полиция. Тогава Живков заяви, че не е задържан.

Красимир Живков - зам.-министър на околната среда и водите: Това, което мога да кажа е, че специализирана прокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци- рециклиране, изгаряне. Благодаря ви.

Снимки: Десислава Кулелиева

Станете почитател на Класа