Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.05.2020
  • Share:

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си.

 

 

Готови сме да спазваме всички мерки, които ни бъдат предписани. Трябва да мислим и за психическото здраве, заяви Джейлян Демирев, ръководител на фолклорен клуб Северняците и член на УС на Асоциацията на хореографите у нас.

Около 2 милиона души в България използват танците в различните жанрове за разтоварване. А това най-вече помага като цяло за нацията, подчерта Демирев.

На срещата присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който обяви, че се увеличава процентът на присъствие в театралните зали на открито на 50%, а на закрито – на 30%.

„Още днес ще бъде издадена заповед за разрешаване на нашата работна дейност. Всички условия, които представихме на министър Ананиев и на Боил Банов бяха одобрени и приети радушно. Договорихме се да работим в залите си с 1 човек на 4 кв. м., но до 20 души в едно помещение“, обясни Милена Налбантова, хореограф и посланик на Световната артистична танцова федерация у нас, и добави, че предстои още от мерките да бъдат разхлабени и най-вероятно скоро тази бройка ще се увеличи.

„Отварят се абсолютно всички зали и помещения – читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни салони, военни клубове. Поетапното ни връщане на работа е огромен успех“, уточни Налбантова.

На въпрос на БГНЕС дали се връщат и състезанията и публиката в залите, тя каза, че за момента все още не, но очакват скоро и това да се случи.

„Първо трябва да върнем хората на концерти и спектакли, след което да помислим и за състезателния характер“, коментира посланикът на Световната артистична танцова федерация за България.

Стана ясно, че използването на маски и ръкавици са препоръчителни, но не задължителни. Налбантова подчерта, че властите държат да се спазва дистанцията, всичко друго е препоръчително. Тя увери, че те ще се стараят да избягват докосванията, а там където това е невъзможно – ще бъдат използвани предпазни средства, като танцьорите ще бъдат с шлем, защото маските са вредни за тях.

По отношение на подпомагането на сектора относно наемите на помещенията, Налбантова обяви, че предстои среща, на която въпросът ще бъде обсъден в понеделник в 11 часа с министъра на културата Боил Банов, както и какво ще бъде направено ако има втора вълна на епидемията.

„Има школи, които са затворили и са освободили помещенията си. Не знаем колко точно са затворили, но в този сектор са заети над 30 000 души – режисьори, преподаватели, хореографи“, уточни тя.

Милена Налбантова коментира, че не очакват наплив от хора, а поетапно възстановяване и добави, че през лятото по принцип посещаемостта намалява.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев предстои да бъде издадена до края на деня.

Станете почитател на Класа