Фандъкова: До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима

Фандъкова: До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    08.04.2020
  • Share:

 

Столичният кмет помоли всички за още малко търпение и благодари на жителите на София за показаната дисциплина и отговорност

До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима, но обмисляме и сме готови с организация за постепенно облекчаване на достъпа до паркове и планини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в отговор на въпрос на "Фокус" какво е мнението ѝ във връзка с обявената за обсъждане днес по-рано днес от министър-председателя Бойко Борисов за облекчаване на посещенията на паркове и планини, предаде Агенция "Фокус".

"Преди два дни обсъждахме и с г-н Борисов, и с проф. Мутафчийски варианти за облекчаване на част от мерките, когато е възможно. За мен в момента е най-важно да посрещнем наближаващия според специалистите пик по време на великденските празници, така че мнението ми е, че докрая на великденските празници не бива да се правят промени в режима. Заедно с това мислим и сме готови да създадем организация за постепенно облекчаване на мерките, особено на първо време за семействата с деца. За мен те са най-потърпевши от стоенето вкъщи. За малките деца е полезно да са навън известно време и някак си и за родителите е облекчение. Отново ще кажа, за това говорим след великденските празници", изтъкна Фандъкова.


Тя поясни, че днес има онлайн заседание с Общинския щаб, за да може да се създаде организация. "Разговарях и с директора на Столична дирекция на вътрешните работи по този въпрос. Увери ме, че полицията ще има ресурс да контролира процеса, както го започнем. На този етап моля всички, нека да имаме още малко търпение. Справихме се много добре всички граждани на София. Благодаря им от сърце, показахме дисциплина, показахме отговорност. Нека и сега на предстоящите светли празници да покажем, че сме отговорни", добави тя.

"Изпратила съм писмо до Българската православна църква. Те имаха своето решение. Обърнаха се и те и апелираха повечето хора да останат вкъщи по време на тези празници. Имам изискването да бъдат спазвани всички правила и в, и около църквите. Ние ще помогнем с измиване на всички територии около църквите", каза още кметът на София.


"И в четирите многопрофилни общински болници има създадена организация за откриване на отделения, както беше изискването на Националния щаб и на здравното министерство. Подадени са техните възможности. В момента работи отделението във Втора градска болница. Днес има 8 пациенти там. От вчера обявихме, че в Първа градска имат готовност за приемане на общо 10 пациенти, включително с две интензивни легла. Бях на място, видях организацията. Стискам палци на екипите, прекрасни лекари, имаше млади специализанти", заяви още Фандъкова.

Тя обясни, че Пета градска има възможности, но към този момент там продължава карантината. "Очакваме от следващата седмица да се възстанови дейността и да могат да се приемат болни от коронавирус. Целият персонал на Пета градска минава на тестове вчера, днес продължава тестването", каза още кметът на София.

На въпрос за новите реорганизации в транспорта, кметът на София коментира, че задачата на ЦГМ е да следи от една страна натоварването на превозните средства и от друга страна, да не пътуват празни автобуси, тролейбуси и трамваи. "Наблюдението на ЦГМ, за което са ме информирали е, че вечерно време в късните часове превозните средства се движат празни. Не сме толкова богати, а мисля, че и богатите не биха си позволили този лукс. Това е едно временно решение, а задачата на ЦГМ е да продължат да правят непрекъснати проверки и да следят натоварването, за да може да не допускаме струпване и претоварване", коментира още Фандъкова.

Във връзка с предложение на общински съветник да отпаднат „синята“ и „зелената“ зона, тъй като има престояващи с дни коли на паркинг, Фандъкова отговори: "Имам такива сигнали, има такива наблюдения. Всичко се наблюдава постоянно от ЦГМ и се обсъжда постоянно. Така че ще продължим наблюдението, ще продължат обсъжданията. Има общински съветници, които са много активни. Благодаря на всички тях, те са от различни политически сили. Много важно е да бъдем единни в този момент. Така че с тях също обсъждаме не само икономическите мерки в подкрепа и на бизнеса и при актуализацията на бюджета, но също така и действията в целия град. Градът е голям, имаме нужда от всеки един сигнал, от всяко едно мнение на граждани, на съветници и районни кметове. Благодарна съм на всички, които ми пращат информация, тя е много ценна. Уверявам всички, че разглеждаме внимателно всеки сигнал и реагираме своевременно, за да може да коригираме някои от дейностите".

 

 

 

Станете почитател на Класа